Orbán

Nyilvános a BFZ 2008/2009-es évadának programja

2008.04.16. 00:00

Programkereső

Fischer Iván zeneigazgató és Körner Tamás igazgató tegnap sajtótájékoztatón ismertették a Budapesti Fesztiválzenekar 2008/2009-es évadjának terveit.
e80ad819-eccb-4ce7-b232-b37ee58c80ff

A zenekar, amely első hangversenyét 1983. december 26-án adta, a jövő évadban ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját: a jubileumi szezonra a megszokottnál is gazdagabb, sokszínűbb programot állítottak össze. A nagy érdeklődés miatt műsoraik többségét háromszor játsszák el, felváltva a Nemzeti Hangversenyteremben és a Zeneakadémián. Folytatják a szombat-vasárnap délutáni koncertsorozatot, lehetővé téve, hogy a vidékiek, a családosok és az este nehezen mozdulók is hallhassák az együttest.

A jubileumi évad kiemelkedő eseményének igérkezik Mozart két operájának, a Cosi fan tuttének és a Figaro házasságának előadása. A november végén-december elején három alkalommal hallható Cosi a világhírű Glyndebourne-i Operafesztivál 2006-os, Fischer Iván vezényelte produkciójának koncerttermi, szcenírozott adaptációja lesz, kiváló énekesekkel (Rost Andrea, William Shimell, Anke Vondung, Topi Lehtipuu, Tassis Christoyannis, stb.) A márciusi Figaro házassága előadásain szintén nagyszerű énekesgárda működik közre.

A nemzetközi zenei élet számos kiválósága lép fel a zenekarral Budapesten, így a koncertezéstől 2008 decemberében visszavonuló világhírű zongoraművész, Alfred Brendel, aki a BFZ koncertjein búcsúzik a magyar közönségtől, Schiff András, Hilary Hahn, Alekszej Ljubimov, Paul McCreesh, Sabine Meyer, Akiko Suwanai, Arkagyij Volodosz, Ion Marin, Gerard Korsten, Andrew Davis, Francois Leleux, Robert Dean-Smith, Birgit Remmert és sokan mások. A Művészetek Palotájával közösen immár negyedszer rendezik meg szeptemberben a Budapesti Mahler Ünnepet. Két monumentális Mahler mű, a 3. szimfónia és a Dal a Földről előadásai mellett a Mahler Ünnep által rendelt két új magyar mű bemutatójára kerül sor (Csemiczky Miklós: Scherzo all’ ongarese, Dubrovay László: Magyar rapszódia). Thomas Hampson tavalyi dalestje után idén egy másik nagyszerű énekes, Matthias Goerne dalestjét hallhatja a közönség. A nagy sikert arató Csajkovszkij maraton után jövőre is lesz hasonló koncertsorozat:, ezúttal Dvorák műveiből. Folytatódnak a zenekar sikeres sorozatai, a "Haydn-Mozart plusz" zenekari koncertek, a gyerekek kakaókoncertjei, a "Vasárnapi kamarazene" és a "Kamarazenekari remekművek" sorozat.

Budapest mellett a zenekar fellép Békéscsabán, Sopronban, Győrben, Pécsett és Debrecenben. Fischer Iván együttese jövőre tizenegy országba látogat el, fellép többek között az Edinburgh-i, a BBC Proms és a Schleswig-Holsteini Fesztiválon, a New York-i Carnegie Hallban, a bécsi Konzerthausban, a párizsi Salle Pleyelben és a londoni Royal Festival Hallban. A Cosi fan tutte előadásaival indul az a többéves sorozat, amelynek keretében a zenekar évente egy-egy operaprodukciót mutat be a Las Palmas-i Operaházban.

A zenekar a 2008/2009-es évadra ötféle bérletet hirdet meg, ezek április 21-tól a BFZ titkárságán és az interneten (www.bfz.hu), április 28-tól az ismert jegyirodákban vásárolhatók meg.