Fülöp, Evelin

Egy este, három különlegesség

2008.04.17. 00:00

Programkereső

Május 4-én a Zeneakadémián koncertezik a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar Juliane Banse énekesnő vendégszereplésével este fél nyolcas kezdettel. Játsszon a Fidelióval, és nyerjen két jegyet a koncertre!
61d601e0-c422-4b3c-8f21-c1d29ce01a8a

a koncerten Wagner, Richard Stauss és Górecki művei csendülnek fel. Wagner Siegfried idill-jét 1870-ben saját fia, Siegfried születésekor írta. A zenemű voltaképpen szerenád Cosima asszonyhoz, aki a családi boldogság rég áhított idilljével ajándékozta meg. Richard Strauss Négy utolsó éneke a szerző fájdalmasan szép hattyúdala. Az első három dal (Tavasszal, Szeptember, Lefekvéskor) Hermann Hesse verseire, a negyedik (Alkonypírban) Joseph von Eichendorff költeményére készült.

Górecki, a lengyel avantgard zeneszerző 1976-ban írta szoprán szólóra és nagyzenekarra III. szimfóniáját. A szerző a mű három tételében az emberiség legsúlyosabb drámáit, siralmas könyörgéseit jeleníti meg. E műve tette a zeneszerzőt világszerte ismertté.

Kérdésünk: Wagner Siegfried című operájának hányadik felvonása szolgált alapul a Siegfried-idill megírásához? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak egy számjegyet írjon!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen tíz szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.