Hella

Önarckép – álarc nélkül - második kötet

2008.04.17. 00:00

Programkereső

Március közepén jelent meg Petrovics Emil Kossuth-díjas zeneszerző kortörténeti dokumentumként is rendhagyó önéletrajzi regényének második kötete. Ma délután öttől személyesen is találkozhatnak a könyvek írójával a Fókusz Könyváruházban, ahol könyvbemutatóval egybekötött beszélgetésre és dedikálásra kerül sor.
e09f69e9-f0b9-431d-9466-f2b4216745f0

"Megírtam a Második könyvet is. Napjainkig idéztem fel negyven év történéseit, úgy, ahogyan én láttam, éreztem, azt, ami fájt s mindazt, aminek örültem. A világ kitágult, a szívem összeszorult, mindenemet odaadtam, mindenfélét kaptam. Indulatos voltam, de (egy-két kivételtől eltekintve) távol állt tőlem a haragtartás; türelemmel viseltem az árulás, a gyűlölet handabandázó, irigykedő fenekedését. A bosszú gondolata sohasem kísértett meg.

Megírtam mindazt, amiről volt és van véleményem. Nem ítélkeztem, még kevésbé jósoltam.
Megállapítottam.

Ha zene – hát legyen. Ha tisztesség, becsület, aljasság, politika, szeretet, szerelem, barátság, világnézet, siker, bukás – hát legyen. Ha szülők, testvérek, barátok, ha azok, akiket legjobban szerettem: a nők, lányok, asszonyok és egy szál gyermekem – hát legyen.

A sors azzal tüntetett ki, hogy sokan szerettek. Megrendült boldogsággal fogadtam ezt az ajándékot.

Azzal büntetett, hogy sok irigyem volt. Hála égnek.

Vélekedésemet a dolgokról harag nélkül, a mások védelmében fogalmaztam meg. A jót is meg a rosszat is. Olykor mélyebbre láttam a kelleténél." – írja Petrovics Emil legújabb kötetéről.

(2008. április 17. 17:00 Líra & Lant Zrt. - Fókusz Könyváruház (Budapest) - Önarckép - álarc nélkül – Petrovics Emil könybemutatója; Km.: Hegedűs D. Géza (próza)