Fülöp, Evelin

Megvan a 114. BBC Proms műsora

2008.04.19. 00:00

Programkereső

Ebben az évben július 18. és szeptember 13. között rendezik meg Londonban a hagyományos BBC Proms koncertsorozatot. A fellépők között ott találjuk Nigel Kennedyt, aki 21 év után kvintettjével tér vissza a rendezvényre.
ee363588-b543-473a-b5e1-40a8e96ba5f1

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon is fellépő Kennedy a Proms helyszíne, a Royal Albert Hall előtt a Doctor Who főtémáját játszotta el, ugyanis a negyedik szériánál tartó, átlagosan több mint nyolcmillió nézőt vonzó BBC-filmsorozatnak is szentelnek egy estét, amelyen a sorozatban elhangzó zenék hangzanak fel. A komponisták között Murray Gold, Marc-Anthony Turnage és Wagner is megtalálható.

A további fellépők között megtalálható az Orchestre Philharmonique de Radio France, amelyet Myung-Whun Chung vezényel, a Jirí Belohlávek, illetve Pierre Boulez vezényelte BBC Symphony Orchestra, a Glyndebourne Festival Opera félig szcenírozott előadása, a Poppea megkoronázása, a BBC Music Magazine Awards díjazottja, a Stockhausen Stimmungjával fellépő Theatre of Voices, a Kelet-Nyugat Diván Zenekar és Daniel Barenboim, a Berlini Filharmonikusok és Sir Simon Rattle, a New York-i Filharmonikusok és Lorin Maazel, a János-passióval a Sir Eliot Gardiner vezette Angol Barokk Szólisták és a Monteverdi Kórus, valamint a Muzsikás együttes.

Az idei Proms a Brit-szigetek klasszikus és népzenéjére (július 20-án külön folknappal a Kensington Gardensben), Kelet-Európára és halálának ötvenedik évfordulóján Vaughan Williams zeneszerző munkásságára koncentrál. A Proms koncertjei mellett a Királyi Zeneakadémián filmvetítéseken, beszélgetéseken, irodalmi rendezvényeken vehetnek részt az érdeklődők.