Dezső

"Szolgálni szeretném a zenét"

2008.04.23. 00:00

Programkereső

Abban a pillanatban, hogy a 15 éves Gyöngyösi Ivett zongorához ül és játszani kezd, teljesen elmerül a zenében, magával ragadva elvarázsolt közönségét – néma csönd telepszik a zsibongó teremre. Az Új Európa Alapítvány által támogatott fiatal zongoraművész legutóbb a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönségét varázsolta el játékával.
8dbd035a-35fa-4aa6-b5c4-66eff4d58bb9

- Mi alapján választottad ki a Budapesti Tavaszi Fesztiválon előadott darabokat?

- Ez a fellépés komoly lehetőség volt számomra, amiért nagyon hálás vagyok. A darabok kiválasztásánál arra törekedtem, hogy minél több oldalamat megmutathassam a közönségnek, ezért igyekeztem sokszínű műsorral készülni. Főként Chopintől játszottam noktürnt, etűdöket és impromtut, ezek kívül Brahms Intermezzót és Bartóktól a Román népi táncokat adtam elő.

- Nagyon fiatalon, 11 évesen nyertél felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek tagozatára, ezért Vásárosnaményről az egész családotok Budapestre költözött. Nehéz volt a váltás?

- Nem volt könnyű mindent otthagyni, de a zene szempontjából mindenképpen jó döntés volt, amit nem bántunk meg. A családom mindent feláldozott, hogy én a legjobb helyen tanulhassak. Nagyon hálás vagyok a szüleimnek.

- Mi jelent számodra a zene?

- A zene segítségével minden érzelmemet ki tudom fejezni, ezzel feledem a hétköznapok gondjait. Nem is tudnék zene nélkül élni. Nekem a zene jelent mindent.

- Naponta hány órát töltesz zenéléssel?

- Sajnos nem annyit, mint szeretnék, ha több időm lenne, sokkal többet gyakorolnék. A tanulás sok időmet elveszi. Délelőtt közismereti óráim vannak, délután pedig zenei tárgyaim (szolfész, zeneelmélet, népzene és zeneirodalom). Zongoraórám háromszor van, ezeken kívül szombatonként járok még órákra. Esténként tudok csak gyakorolni, naponta általában 5-6 órát játszom. Sokat köszönhetek a tanáraimnak, Esztó Zsuzsának és Némethy Attilának.

- Számos hazai és nemzetközi siker áll mögötted. Mely eredményedre vagy a legbüszkébb?

- A Budapesti Nemzetközi Chopin versenyen való jó szereplés nagy álmom volt, hiszen Chopin a kedvenc zeneszerzőm. Óriási öröm volt az első helyezés és a különdíj is. A versenyt követően Bécsbe és Kalinyingrádba is kaptam gálameghívásokat. Büszke vagyok még a Hamburgban rendezett Steinway Nemzetközi Zongoraversenyen elért eredményemre is, ahol 500 versenyző közül választott másodiknak a zsűri. Nagy megtiszteltetés volt továbbá, hogy felléphettem a Tiszadobi Zongorafesztiválon is.

- Ezen az elismert fesztiválon minden évben egyetlen fiatal művész kap lehetőséget a bemutatkozásra, és tavaly te lettél a kiválasztott.
- Igen, ez a fellépés számomra nagyon sokat jelentett. Olyan nagyszerű művészekkel kerülhettem egy műsorra, mint Nikolai Lugansky és Kocsis Zoltán, akiket nagyon nagyra tartok.

- Fontos, hogy gyakran indulj nemzetközi versenyeken?

- A versenyek számomra ugyanolyan fontosak, mint a fellépések. Ugyanúgy készülök rájuk, mert a fejlődésemben fontos szerepet játszanak. Így az sem törne le különösebben, ha nem érnék el olyan jó helyezést, szerintem ez nem csak a sorrendről szól. De szerencsére ilyen még nem volt – mosolyodik el Ivett. Ráadásul itthon egymás után kétszer is megnyertem az országos versenyt, ezek után nem lenne etikus, ha itthon is indulnék. Másoknak is meg kell adni a lehetőséget. Emiatt már csak nemzetközi versenyeken indulok el.

- A közeljövőben hol hallhat a közönség?

- Nyáron Bécsben lesz fellépésem, Szlovákiában pedig önálló koncertet fogok adni. Júliusban majd egyhetes koncertturnéra utazok Varsóba, melynek négy állomása lesz.

- Fellépések előtt gyakran van lámpalázad?

- Igen, főleg a mostanihoz hasonló, és az előbb említett nagy fellépések előtt, hiszen tudom, hogy milyen nagy felelősséget jelent ennyi embernek játszani. De amint elkezdek zongorázni, egy teljesen másik világba kerülök, kizárom a külvilágot és elmúlik a lámpaláz – meséli mosolyogva ez a rendkívül tehetséges, mégis hihetetlenül szerény ifjú hölgy, aki a "Segíthetek? MOL Tehetségtámogató program" segítségével hamarosan már saját zongoráján készülhet.