Dezső

Zempléni Szabolcs sikere a Carnegie Hallban

2008.04.24. 00:00

Programkereső

Fiatal zenei tehetségeket hallgathatott meg szombat este a New York-i Carnegie Hall közönsége, a szentpétervári nemzetközi fesztivál bemutatókoncertjén nagy sikerrel lépett fel Zempléni Szabolcs magyar kürtművész is.
3e1b5b35-c9b2-4de2-a46f-1df21d055df3

Orosz, azerbajdzsáni, grúz, román és magyar fiatal klarinét-, cselló- és zongoraművészek, valamint énekesek adtak koncertet a Carnegie Hallban. Zempléni Szabolcs kürtművésznek, aki Richard Strauss I. kürtversenyét adta elő, nagy sikere volt. A fiatal tehetségeket a Yale Egyetem szimfonikus zenekara kísérte, Darrel Ang szingapúri karmester vezényletével, aki több nemzetközi karmesterverseny díjazottja.

Az idei szentpétervári Zenei Olimpiász Nemzetközi Fesztivált május 25 és június 3-án rendezik meg - ebből tartottak "ízelítőt" szombat este New Yorkban. A szentpétervári fesztivált első ízben 1995-ben rendezték meg, azóta a zenei seregszemlén 25 ország 220 fiatal szólistája lépett színpadra.

Irina Nyikita fesztiváligazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a szentpétervári koncertsorozatot gyakorta "győztesek parádéjának" nevezik, mivel kizárólag nagy hírű nemzetközi zenei versenyek győztesei lépnek fel rajta. A fesztivált olyan neves előadóművészek támogatják, illetve tagjai a fesztiválbizottságnak, mint Claudio Abbado, Zubin Mehta, Montserrat Caballé, Placido Domingo és Daniel Barenboim.