Fülöp, Evelin

Filmpremier a Zeneakadémia Kupolatermében

2008.04.25. 00:00

Programkereső

"A gordonka hangja – Perényi Miklós" címmel a 60 éves csellóművészről szóló portréfilm lesz látható kedd délután a Zeneakadémia Kupolatermében. A bemutatónak külön aktualitást ad Msztyiszlav Rosztopovics halálának első évfordulója.
cbc57a5b-7555-452e-aa87-ecdc9be3f50e

Április 29-én 17:30 órai kezdettel A gordonka hangja - Perényi Miklós című portréfilmet mutatják be egy különleges helyszínen, a Zeneakadémia Kupolatermében. A filmen Perényi Miklósról családja, valamint méltatói beszélnek, emellett maga a művész is megszólal. A bemutatónak külön aktualitást ad, hogy éppen egy éve, április 27-én hunyt el a világhírű csellóművész, Msztyiszlav Rosztopovics – a premierrel a Zeneakadémia a legendás művészre is emlékezik.

Az ötvenperces filmalkotás segítségével a nézők nyomon követhetik a csodagyerekként induló világhírű muzsikus pályafutását. A filmben Kocsis Zoltán, Batta András, Eötvös Péter és Takács-Nagy Gábor, valamint testvére, Perényi Eszter beszél Perényi Miklósról, az emberről, és életútjáról. Schiff András is szerepel a filmben, aki nemcsak szonátapartnerként, hanem ezúttal a csellóművész beszélgetőtársaként jelenik meg: együtt idézik fel a csellista élettörténetét.

A művészről szóló első film elkészítése nem volt könnyű feladat, hiszen köztudott, hogy elutasít minden külsőséget, csak a legfontosabbra, a muzsikára koncentrál. A filmet Mérei Anna rendezte, a szerkesztő-riporter pedig Bársony Ágnes volt.

Perényi Miklós 60. születésnapját koncertsorozat is ünnepelte és ünnepli. A három koncertből álló kamaraesteken Schiff Andrással muzsikál együtt. A Zeneakadémia első alkalommal – a Warner Music-kal együttműködésben – hamarosan önálló DVD-t jelentet meg, melyen a különleges hangversenysorozat előadásai lesznek láthatóak.

(2008. április 29. 17:30 - Zeneakadémia Kupolaterme - "A gordonka hangja - Perényi Miklós" - dokumentumfilm-vetítés)