Fülöp, Evelin

Robotkarmester a Detroiti Szimfonikusok élén

2008.04.27. 00:00

Programkereső

A Detroiti Szimfonikus Zenekar május 13-i ifjúsági koncertjén két vendégmuzsikus lesz: Yo-Yo Ma, a világhírű csellóművész mellett a Honda cég ASIMO névre hallgató robotja is a pódiumra lép.
1ebb6951-13f4-4468-9fcb-3b2a40e20372

A Honda nemrég a zenekar egyik legjelentősebb támogatójává vált, oktatási programjukat egymillió dollárral támogatják. Ennek kapcsán adnak különleges koncertet a régió középiskolásainak, a legújabb fejlesztésű robot képességeit egy karmesteri pálca segítségével mutatják be. Az együttes a La Mancha lovagja című musical legismertebb dalát, a Lehetetlen álmot játssza, amely egyébként a cég egyik himnuszának számít.

A robotmuzsikusok gyártása nem szerepel a cég tervei között, hiszen a kifinomult mozgású ASIMO az egészségügy területén fog dolgozni. Így a karmesterek mellett megnyugodhatnak a vonósok és a fúvósok is, a konkurens Toyota korábban bemutatott zenélő robotjai sem szerepelnek majd a koncertprogramokban. Az amerikai autóipar annál inkább bajban van, épp az ország autógyártásának fővárosában nyer teret a japán vállalat.