Dezső

Dobogós hely az egyik legrangosabb nemzetközi zongoraversenyen

2008.04.28. 00:00

Programkereső

Fuchs Anzhelika, a Zeneakadémia harmadéves hallgatója 3. helyezett lett az idén nyolcadik alkalommal megrendezett ultrechti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen, Vitaly Pisarenko és Nino Gvetadze mögött. A díjat Utrecht polgármestere, Aleid Wolfsen adta át a Beatrix Színházban. A tehetséges hallgató tanárai: Szokolay Balázs és Némethy Attila.
18936c65-b1cd-46a6-92a7-15c4bccc135f

Az ifjú tehetséget Szokolay Balázs fedezte fel Ungváron, ahol gyakran volt tagja zongoraversenyek zsűrijének. "Egy hónappal az utrechti megmérettetés előtt a Zeneakadémia legjobb növendékei között megrendezett Yamaha versenyt nyerte meg, és ebből éreztük, hogy Anzhelika jó formában van." – mondta el tanára, Szokolay Balázs. "A leghíresebb Liszt-versenyek, a magyar, a weimari, és az utrechti közül, karrier szempontjából ez utóbbi a legjelentősebb; háromévente rendezik meg, és rengeteg pénzt áldoznak rá. Nagyon örülnék, ha a mi Liszt-versenyünknek is ekkora anyagi támogatása lenne Budapesten!" - tette hozzá.

Az utrechti versenyen kizárólag Liszt műveiből és átirataiból adnak elő a 17 és 29 éves kor közötti indulók. Kötelező mű a h-moll szonáta, és óriási a versenyanyag, amit csak a legteherbíróbb zongoristák bírnak mind fizikailag, mind szellemileg. A 20 esztendős Fuchs Anzhelika a döntőben az Esz-dúr zongoraversenyt, Saint Saens Haláltánc-, és Mendelssohn Szentivánéji álom-átiratát játszotta. A verseny – egyfajta karrierfejlesztési program keretén belül – több mint két éven keresztül viszi bemutatkozni, koncertezni győzteseit, így nem csak Hollandián belül, de a világ minden táján megismerhetik tehetségüket.