Júlia, Rita

Felújították hazánk legrégebbi orgonáját

2008.05.01. 00:00

Programkereső

A bécsi Johann Woeckerl mester építette 1633-ban Sopronban a Szent György templom orgonáját, amelyet öt év alatt újítottak fel. Az ünnepélyes átadásra április 27-én került sor, ahol Dr. Paskai László bíboros, érsek megáldotta a hangszert, és Hajdók Judit orgonaművész, a restaurálás vezetője meg is szólaltatta azt.
997efb6f-e672-405c-8da3-372a8753eaa1

1674-ben az eredetileg evangélikusoknak helyet adó templomot a jezsuiták kapták meg, akik rövidesen hozzáfogtak az épület és az orgona átépítéséhez. Míg a hangszer külső megjelenése megváltozott, addig a belső szerkezeten ekkor még jelentős átalakítás nem történt.

Az első világháború folyamán be kellett szolgáltatni a homlokzat ónsípjait, amely sokat rontott a hangszer állapotán. A világégés utáni felújítást Césár Gyula soproni orgonaépítő végezte, szakmailag megkérdőjelezhető módon.

1957-ben azonban jelentős átalakításon esett át az orgona. Koncertezésre alkalmassá tették a hagszert úgy, hogy a régi orgona részeit épen hagyták. A tervező Soproni József, a kivitelező pedig a Fővárosi Hangszerkészítő Vállalat Orgonaüzeme volt.

A mostani restaurálás során a hangszert az eredeti állapotában állították helyre. A felújítás 25 millió forintba került, amelyből 12 millió a hívek adományaiból származik, 10 milliót pályázaton nyertek, a fennmaradő összeget az önkormányzat ajánlotta fel.