Gerzson

Kalapács alatt a Rácz Aladár-hagyaték

2008.05.05. 00:00

Programkereső

A Vivace Zenei Antikvárium és a Kottanet második közös aukcióját tartja 2008. május 16-án délután öttől. Az árverésen összesen 300 tételre licitálhatnak az érdeklődők. Az aukciós anyag kiemelt összeállítása a Rácz Aladár- és Yvonne Barblan-hagyaték, amely könyveket, kottákat, fotókat és számos kéziratot tartalmaz.
440bfb00-d8c2-4c5a-a9cc-70add837d8c8

A további tételek között elsősorban magyar vonatkozású kották, kéziratok és egyéb nyomtatványok szerepelnek. Kiemelendő, hogy az előző árveréshez képest, a jelenlegi aukciós anyagban több, nemzetközi érdeklődésre is számot tartó kiadvány található. A tételek megtekinthetők a 2008. május 5. és 15. között hétköznaponként 10 és 18 óra között a Vivace Zenei Antikváriumban.

A Rácz Aladár- és Yvonne Barblan-hagyaték mintegy 100 tételt tartalmaz, amely egykor Rácz Aladár és felesége, Yvonne Barblan tulajdonában lévő kottákat, könyveket (bejegyzésekkel) és kéziratokat foglal magában. Az anyagban több kéziratos vázlat is szerepel. A kottalapokra sietve felírt gondolatok feltételezhetően egy tervezett cimbalomiskola jegyzetei lehetnek. Szabolcsi Bence és Tóth Aladár több alkalommal is bíztatták a muzsikust, hogy írjon tankönyvet a modern cimbalmozásról: "Nem írhatnál-e egy cimbalomiskolát, részletesebb esztétikai bevezetéssel, amely talán felnyitná az emberek szemét a hangszer komoly művészi szerepére-hivatására? … olyan "iskolára" gondolok, mely egyúttal önéletrajzod is lenne… hiszen, amit ma el lehet mondani, az mind a Te legszemélyesebb felfedezésed." (Tóth Aladár levele) Az említett kiadvány végül nem készült el, de néhány (valószínűsíthetően a cimbalomiskolához készült) vázlat fennmaradt.

A gyűjteményben megtalálható Souvenir de la vie d’Aladár Rácz címmel, az Yvonne Barblan által írt életrajzi összefoglaló. A gépirat első példányáról van szó, a feleség saját kezűleg írt címzésével és korrektúráival. Az emlékirat elsőrendű zenetörténeti forrásanyag.

Rácz Aladár könyvei közül kiemelendő Igor Stravinsky életrajzi kötete, a Chroniques de ma vie (első kiadás). A világhírű zeneszerző volt az egyik első, aki méltatta Rácz művészetét. Sőt, több olyan művet is komponált, amelyben a cimbalom kiemelt szerepet kapott. Ragtime című darabjának premierjén maga Rácz Aladár játszotta a cimbalomszólamot.

Rácz Aladár pályafutását jól illusztrálják a korabeli genfi, párizsi és egyéb műsorlapok. A hagyaték tételei most utoljára láthatók együtt a Vivace Zenei Antikváriumban. A licit szervezői lehetőséget biztosítanak arra, hogy a dokumentumokra egy tételként licitálhassanak az érdeklődők, azonban ha ez nem vezet eredményre, egyenként kerülnek kalapács alá az értékes emlékek: ez pedig egyet jelent azzal, hogy a 20. századi magyar zenetörténet egyik legnagyobb hangszervirtuózának hagyatéka végérvényesen szétszóródik. Az idén Rácz Aladár halálának 50. évfordulója van, a megőrzés tehát most több, mint időszerű!

(Az árverés helyszíne a Vivace Zenei Antikvárium, 1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 4. III. em. 4.)