Mátyás

Mágikus kezek – Fassang László orgonaestje

2008.05.05. 00:00

Programkereső

Május 15-én Fassang László akarja többedszerre is elnyerni a közönség tetszését. Eddig mindannyiszor sikerrel járt: játszott Haydnt és Mozartot, Bachot és Messiaent, fellépett zongoristával, trombitaművésszel, népzenészekkel, jazzmuzsikusokkal és szimfonikus zenekarral is.
08faa515-66c5-401c-9257-27e75d658b5f

Ezúttal egy Bach toccata és fúgával kezdi műsorát, majd Mendelssohn orgonaszonátával folytatja. A német blokkot a Tannhäuser Zarándokkórusának Liszt-féle átiratával zárja. A francia művek sorát egy sokak által lejátszhatatlannak tartott mű, Florentz "Szűz Mária hárfája" kezdi és Duruflé toccatája zárja.

A koncert második részében a legnagyobb szabású orgonaverseny szólal meg az Óbudai Danubia Zenekar és Héja Domonkos közreműködésével. Radman Wanamaker, egy dúsgazdag amerikai üzletember 1911-ben az akkori mércével monumentális orgonát építtetett monumentális philadelphiai áruházába, amelyet 15 évvel később felújíttatott és Joseph Jorgen belga zeneszerzőtől grandiózus művet is rendelt. Sajátos módon a darabot végül két évvel később mutatták csak be Brüsszelben, és első amerikai elhangzása is más városban volt: a New York-i Carnegie Hallban, 1936-ban. A Simphonie concertante előadása mérföldkő egy orgona és egy orgonista életében: ennek tanúja lehet a május 15-i koncert közönsége.

(2008. május 15. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Fassang László orgonaestje; Bach: F-dúr toccata és fúga, BWV 540; Mendelssohn: d-moll szonáta, op. 65 no. 6; Wagner-Liszt: Zarándokkórus a Tannhäuser című operából; Duruflé: Toccata az opus 5-ös szvitből; Joseph Jongen: Symphonie concertante orgonára és zenekarra, op. 81; km.: Óbudai Danubia Zenekar; vez.: Héja Domonkos)