Antal, Antónia

Elhunyt Henry Brant

2008.05.07. 00:00

Programkereső

Kilencvennégy éves korában érte a halál a kaliforniai Santa Barbarában az amerikai avantgárd zeneszerzőt, az extrém koncertek mesterét.
ac56fcfb-1b1f-4a69-a62a-f36484c89ca5

Az 1913. szeptember 15-én Montrealban született Henry Brant nyolc éves korában kezdett el zenét szerezni, de ő maga is játszott fuvolán, zongorán, orgonán, hegedűn és különböző ütőhangszereken és rendszeresen részt vett művei előadásaiban. 2002-ben zenei Pulitzer-díjjal tüntették ki a Jégmező című orgona-concertójáért.

Henry Brant, akinek művészetét "térség-zenének" (spacial music) nevezték, különleges kollázsokat alkalmazott, a népzenétől a klasszikusokig mindenféle stílust ötvözött, szerette a rögtönzött részeket darabjaiban. Legnagyobb szabású vállalkozása a Tűz az Amstelen 1984-es amszterdami bemutatója volt. Négy csónakot töltött meg zenészekkel, köztük számos fuvolással, akik a holland nagyváros csatornáin lebegve játszottak, és amikor az egyik híd alatt áthaladtak, azon éppen egy katonazenekar vonult át. Közben az útjukba eső templomokban érkezésükre megszólaltak a harangok és kórusok kezdtek énekelni.