Gerzson

Orgonabemutató – ezúttal a Farkasréti Mindszentek templomban

2008.05.07. 00:00

Programkereső

2007. áprilisban indult el az a példátlan kezdeményezés, amelynek keretében ingyenes programok során mutatják be előadóművészek és építők az ország orgonáit. A sorozat 2008-ban is folytatódik: az ötödik állomás a budapesti Farkasréti Mindszentek templom lesz, május 17-én.
ca3ebc4b-5b13-4edb-8940-8dc740668588

A nagysikerű áprilisi felütésre, amelyről a Fidelio fórumának Orgonabemutatók topicjában is olvashatnak, a Domonkosok templomában került sor Varnus Xavér közreműködésével. Azóta számos művész kalauzolta a lelkes orgonarajongókat: Deák László, Kecskés Mónika, Koloss István, Fehér László, Váradi István, Pálúr János, Baróti István, Fassang László, Mészáros Károly és Horváth Márton Levente.

2008-ban az első orgonabemutató során az Aquincum orgonaüzem legnagyobb orgonáját Enyedi Pál orgonaművész és Pour László a hangszer egyik tervezője mutatta be az érdeklődőknek. A második állomás a Mátyás-templom volt, ahol Hock Bertalan tartott bemutatót. A harmadik alkalommal a Pannonhalmi Bencés Apátság orgonáját tekinthették meg az orgonabarátok Áment Ferenc Lukács atya segítségével. A negyedik találkozás alkalmával a budapesti Kassai téri templom három manuálos orgonáját mutatta be Gesztesi Tóth László orgonaművész és a hangszer tervezője, Kárpáti József valamint Baróti István orgonaművész.

Május 17-én Pour László, a hangszer tervezője és Dr. Dobi Bálint mutatja be a Farkasréti Mindszentek templomának olasz stílusú, egymanuálos orgonáját. A klasszikus orgonaépítészet hagyományait követő hangszert Sirák Péter orgonaművész tervezte, és az Aquincum Orgonagyár építette (műszaki tervek: Pour László, intonálás: Varga László), a két nyelvregisztert és a játszóasztalt a német Giesecke, illetve Laukhuff cég szállította. Az orgona tervét régi olasz hangszerek, elsősorban a velencei Gaetano Callido (1727-1813) munkái ihlették. Az új, 2000-ben elkészült instrumentum a liturgia szolgálatán túl autentikus eszköze a Magyarországon alig ismert, 15-19. századi olasz orgonairodalom bemutatásának.

A programok ingyenesen megtekinthetők, de jelentkezés szükséges: orgonabemutato@fidelio.hu. További részletek az az Orgonabemutató fórum topicban.

(2008. május 17. 13:30 Farkasréti Mindszentek temploma (Budapest) - Pour László és Dr. Dobi Bálint orgonabemutatója; Ismeretlen szerző: Intabulatura Nova - részletek; Merulo: Missa Apostolorum - részletek; Gabrieli: Congratulamini; Bruna: Tiento de primo tono de mano derecha; Galuppi: Sonata in re minore Noel; Rawsthorne: Millenium prelude)