Géza

Megosztani a művészetet

2008.05.08. 00:00

Programkereső

A Ferencvárosi Tanoda (Dzsumbuj) Egyesület javára rendez jótékonysági koncertet az Élet Művészete Magyarországi Közhasznú Alapítvány "To share/Megosztani" címmel 2008. május 13-án este héttől, együttműködve az IBS BA in Arts Management program diákjaival, és az IBS Színpaddal.
23f95923-d640-443a-a679-9690a6592264

A jótékonysági esten tehetséges fiatalok és művész tanárok játszanak népszerű klasszikusokat, felajánlva tiszteletdíjukat, akik a Járdányi Pál Zeneiskolából, a Sárospataki Fuvolaegyüttesből, a Kis Zenedéből, a Weiner Leó Zeneiskolából, a kecskeméti Konzervatóriumból, a budapesti Zeneakadémiáról és a bécsi Zeneakadémiáról érkeznek.

A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek sajnos nem mindig képesek az iskolai követelményeknek megfelelni, az otthoni segítség feltételei sem adottak, így magas a lemorzsolódási arányuk az általános- és középiskolában; később ez a munkaerő-piaci megjelenésükben jelent óriási hátrányt. A Ferencvárosi Tanoda a Budapest IX. kerületében élő, halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású kisiskolásoknak (6-12 éves korig) nyújt iskolarendszeren kívüli komplex, pedagógiai-szociális szolgáltatást, segít a tanulóknak bekerülni a középiskolába, és sikeresen el is végezni azt.

"A koncert a "megosztásról" szól: a résztvevők megosztják tehetségüket, zenéjüket; a szervezők megosztják kreativitásukat, lelkesedésüket, a nézők és vendégek a segítő szándékukat – mindez egy gyönyörű cél érdekében." – vallja a koncert egyik fő szervezője, Dömötör Viktória, az Élet Művészete Magyarországi Közhasznú Alapítvány koordinátora. "Az Alapítvány nemcsak anyagilag szeretné támogatni a Ferencvárosi Tanodát, hanem saját képzési programjaival hozzájárulna a gyerekek testi és lelki fejlődéséhez is."

"Úgy gondolom, nagyszerű látni, ahogy a fiatalok egymásnak segítenek. Amikor a világban mindenki csak arra törekszik, hogy saját magán segítsen, itt vannak ezek a fiatalok, akik képesek a saját életükbe változást hozni. Egyszerűen csak örülök, hogy segíthetünk nekik." – mondta Dr. Philip Lewis, az IBS BA in Arts Management program igazgatója.

"A Ferencvárosi Tanoda, egy kizárólag pályázati pénzekből, adományokból fenntartott intézmény, mely halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával foglalkozik, immár három éve. 2008. évi működése veszélybe került a pályázati rendszer anomáliái miatt." – beszél a nehézségekről Hársfalvi Helga, szociális munkás, a Ferencvárosi Tanoda munkatársa. "Ezzel a jótékonysági koncerttel lehetővé válhat a folyamatos működés biztosítása. Külön öröm számunkra, hogy diákok segítenek hátrányosabb helyzetű társaikon."

A koncerten fellépő fiatal tehetségek, művész tanárok felajánlották tiszteletdíjukat, ezzel is hozzájárulva a rendezvény sikeréhez.

(2008. május 13. 19:00 IBS Színpad (Budapest) - Jótékonysági koncert a Ferencvárosi Tanoda (Dzsumbuj) Egyesület javára; km.: Járdányi Pál Zeneiskola tanárai, Sárospataki Fuvolaegyüttes, Kis Zenede, Weiner Leó Zeneiskola tanárai, a kecskeméti Konzervatórium tanárai, a budapesti Zeneakadémia tanárai, a bécsi Zeneakadémia tanárai)