Gusztáv

Fassang László orgonaestje – a kezdetektől napjainkig

2008.05.12. 00:00

Programkereső

Fassang László egy Bach toccata és fúgával kezdi május 15-i hangversenytermi műsorát, majd Mendelssohn orgonaszonátával folytatja. A német blokkot a Tannhäuser Zarándokkórusának Liszt-féle átiratával zárja. A francia művek sorát egy sokak által lejátszhatatlannak tartott mű, Florentz "Szűz Mária hárfája" kezdi és Duruflé toccatája zárja.
69c1085f-0afb-4701-97c7-0f39b331ad69

A koncert második részében Joseph Jorgen belga zeneszerző műve, a legnagyobb szabású orgonaverseny szólal meg az Óbudai Danubia Zenekar és Héja Domonkos közreműködésével. A Simphonie concertante előadása mérföldkő egy orgona és egy orgonista életében: ennek tanúja lehet a koncert közönsége.

A koncert előtt egy kosztümös performansz várja a közönséget. Fél 7-kor a művész az előcsarnokban kiállított víziorgonán játszik a római császárság korát idéző muzsikát a Musica Historica közreműködésével, közel kétezer éves hangulatot idézve a Művészetek Palotájába.

(2008. május 15. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Fassang László orgonaestje; Bach: F-dúr toccata és fúga, BWV 540; Mendelssohn: d-moll szonáta, op. 65 no. 6; Wagner-Liszt: Zarándokkórus a Tannhäuser című operából; Duruflé: Toccata az opus 5-ös szvitből; Joseph Jongen: Symphonie concertante orgonára és zenekarra, op. 81; km.: Óbudai Danubia Zenekar; vez.: Héja Domonkos)