Gerzson

Különleges orgonakoncert a Muzsikus Kávéházban

2008.05.14. 00:00

Programkereső

Az Őrmezőn található – hangszerekkel díszített – kis kávéház az utóbbi másfél évben többször volt már szervezője különleges koncerteknek. Június 11-én Baróti István és tanítványa, Nagy Tamás ad rendhagyó orgonakoncertet egy olyan helyen, ahol nincs is orgona…
4c6b6144-5c7d-420f-8392-7b392a78e676

… eredetileg. De hogy kerül egy három manuálos Viscount orgona egy lakótelep közepén álló kávéházba? Igen egyszerűen, hiszen ezek az orgonák szállítható, digitális hangszerek, amelyek "csupán" 150-250 kg-ot nyomnak. Baróti István, az esztergomi Bazilika karnagya és orgonistája egy három mauálos darabbal érkezik majd a koncertre, amelynek második részében – kihasználva az orgona-kávéház bizarr párosítását – Johann Strauss műveinek, az orgonairodalom "sosehallott" darabjainak szentelik majd.

A Muzsikus Kávéházban a komolyzene és a jazz műfajában eddig rendezett 120 koncert során vonósnégyesek és fúvósötösök szólaltak meg, ritka hangszerek bemutatóját élvezhették a vendégek, a jazz hazai képviselői adtak egyedi atmoszférájú, bensőséges koncerteket és a „Mester és tanítványa” sorozatban a zenepedagógusként is fontos munkát végző művészek hívták közös muzsikálásra diákjaikat. Ebbe a sorozatba illeszkedik a júniusi koncert is, ahol a Muzsikus Club Kulturális Egyesület vezetője – Pick Róbert – régi álma valósult meg, hiszen egykori mestere örömmel fogadta el a felkérést erre az igazán rendhagyó koncertre.

Igazi kuriózum lesz ez az este, hiszen a kiváló orgonista és zenepedagógus olyan – vidámsággal és emberséggel átszőtt – arcát ismerhetjük meg, melyet a templomok és nagy koncerttermek eddig elrejtettek.

(2008. június 11. 19:00 Muzsikus Kávéház (Budapest) - Baróti István (orgona) koncertje; J. Strauss művei; km.: Nagy Tamás (orgona); Mester és tanítványa)