Mátyás

Egyben marad a Rácz Aladár-hagyaték

2008.05.16. 00:00

Programkereső

Nem kerül kalapács alá a Barblan–Rácz hagyaték a Vivace Zenei Antikvárium 2008. május 16-ai árverésén. A tulajdonosok ugyanis úgy döntöttek, visszavonják az aukciós tételt. A hagyaték kikiáltási áron, vagyis 600 ezer forintért a jászapáti zeneiskola tulajdonába kerülhet.
22c34600-c0a9-40e5-9d6d-5acdb8cbe279

A sajtónyilvánosság eredményként, a Rácz Aladár Zeneiskoláért Alapítvány vezetője megkereste a Vivace Zenei Antikvárium tulajdonosait. Utasiné dr. Garai Borbála elmondta, szeretnék megvásárolni a Rácz Aladár hagyatékot, ám a gyűjteményért versenybe szállni nem tudnak. A kikiáltási ár összegét elő tudják teremteni, de ennél magasabb ajánlatot nem tehetnek a Rácz-emlékekért.

Információink szerint, az alapítvány a Nemzeti Kulturális Alaptól és az oktatási tárcától is kért támogatást. A minisztérium példátlan gyorsasággal válaszolt levelükre. Ennek köszönhetően Utasiné dr. Garay Borbála a mai napon (2008. május 16.) nyilatkozatot vehetett át az oktatási tárcától, amely a miniszteri keret terhére, 600 ezer forintos támogatást biztosít a Rácz-hagyaték megvásárlására. Az összeget a Nemzeti Kulturális Alap Zenei Kollégiumán keresztül kapja meg az alapítvány.

Mindezen információk birtokában, a Vivace Zenei Antikvárium tulajdonosai úgy döntöttek, nem árverezik el a Barblan–Rácz gyűjteményt. Örömükre szolgál, hogy a hagyaték egyben marad, és része lesz a majdan felállítandó Rácz Aladár emlék-múzeumnak.