Eleonóra

Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

2008.05.20. 00:00

Programkereső

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara 2008. július 21-30. között nyolcadik alkalommal rendezi meg az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját szakközépiskolás diákok, főiskolás és egyetemi hallgatók, valamint fiatal zenetanárok számára.
66594e36-a38c-4d48-af3a-de3a4919ce3a

A széles körben ismert nyári zenei eseményre Koreától Spanyolországig, a világ minden tájáról érkeznek azok a hallgatók, akik tanulni, fejlődni akarnak, hiszen manapság a zenei életben is a legképzettebbek, legsokoldalúbb tapasztalattal rendelkező muzsikusok a piacképesek. Évente körülbelül 100 hallgató jelentkezik a zeneművészek nyári debreceni találkozójára, ahova kiváló, nemzetközileg elismert tanárokat hív meg a Zeneművészeti Kar vezetése.

2008-ban az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján hegedű, mélyhegedű, gordonka, gordon, fuvola, oboa, klarinét, fagott, kürt, trombita, harsona, zongora és ütőhangszerek mesterkurzusokra lehet jelentkezni, de lehetőségük van a fiatal zenészeknek kamara és szimfonikus kurzusokra is nevezni.

A korábbi évekhez hasonlóan, idén nyáron is elismert oktatói gárda várja majd a résztvevőket: a debreceni intézmény és a pesti zeneakadémia oktatóin kívül többek között Angliából, Japánból, Németországból, Görögországból, és Svédországból érkeznek nagy tapasztalattal rendelkező művésztanárok, akik napközben a mesterkurzusokon egyénileg foglalkoznak a hallgatókkal, esténként pedig koncerteznek.

A nyári akadémia utolsó előtti estéjén a legtehetségesebb hallgatók koncertezési lehetőséget kapnak, az utolsó napon pedig az akadémia zenekarának záróhangversenye koronázza meg a programot. A kurzusok teljesítéséről a résztvevők oklevelet kapnak, amely tartalmazza az elvégzett tárgyakhoz rendelt kreditértéket is, amit a hallgatók – magyarok és külföldiek egyaránt – elismertethetnek oktatási intézményükben. Az akadémia debreceni tapasztalatai azt mutatják, hogy a résztvevők szakmailag kimagasló eredményeket érnek el az itt töltött tíz nap alatt.