Géza

Acsai Tímea sikere Bukarestben

2008.05.22. 00:00

Programkereső

Acsai Tímea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Fuvola Tanszékének elsőéves hallgatója 3. helyezett lett az idén tizenötödik alkalommal megrendezett Nemzetközi Fuvola- és Klarinétversenyen Bukarestben. A kimagaslóan tehetséges, mindössze 19 éves hallgató tanára Kovács Lóránt.
f6c34661-e7d3-4731-9db7-89c2c3a60a30

A május 7. és 13. között megrendezett, rendkívül magas színvonalú nemzetközi megmérettetésen Dél-Afrikától Japánig, Görögországtól Finnországig számos országból 65 fuvolista vett részt. A verseny háromfordulós volt, az első után Acsai Tímea a legmagasabb pontszámmal az élen állt. A második fordulóban maradt 14 versenyző között négy magyar volt. A döntőben Acsai Tímea Mozart D-dúr fuvolaversenyének és Taffanel Freischütz-variációk című darabjának előadásával harmadik helyezést ért el.

"Acsai Tímea nagyon fiatalon robbant be a világ élmezőnyébe, ami azt sejteti, hogy a sikeres indulást várhatóan további sikerek követik. Zenész családból származik: édesapja kürt-, édesanyja fuvolaművész, ami nyilván meghatározta az ő indulását" – mondta el tanára, Kovács Lóránt. "Egy évvel ezelőtt Thessalonikiben, az első Európai Nemzetközi Fuvolaversenyt nyerte meg a 18 év alatti korcsoportban, idén márciusban pedig a Zeneakadémia saját szervezésű fuvolaversenyének, a Hartai-fuvolaversenynek nemzetközi zsűrijét bűvölte el, és vihette haza a fődíjat" - tette hozzá.

A bukaresti versenyt háromévente rendezik meg, a legutóbbit, 2005-ben, Vámosi Nagy Zsuzsa, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem hallgatója nyerte.