Edina

A második Strém Kálmán-emléknap

2008.05.28. 00:00

Programkereső

2008. május 25-én vasárnap másodszor rendeztek emléknapot a tragikus váratlansággal 2005. november 27-én elhunyt zeneszociológus-hangversenyrendező, Strém Kálmán tiszteletére szülővárosában, Nagykanizsán.
03aef920-e63f-4e3d-a50a-08a60c32644a

Tavaly a Magyar Haydn Társaság avatott emléktáblát Strém szülőházán, és nagy sikert aratott az igen igényesen rendezett koncert is, idén pedig a Medgyaszay-ház felújított koncertteremében tisztelegtek emléke előtt. Az esemény házigazdája, a Kanizsai Klasszikusok Kulturális Közhasznú Egyesület, lelkes zenetanárokból, a helyi – 2007. május 28. óta Strém Kálmán nevét viselő - ifjúsági vonószenekar segítő családtagjaiból jött létre azzal a céllal, hogy a város zenei életét fellendítse. Ennek érdekében több mesterkurzust is szerveztek már jeles előadóművészek, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin részvételével. 2008. március 30-án mutatkozott be az 1920-ban alapított, és most újjászervezett Szimfonikus Zenekar. Terveik szerint a 2009. június 1-jén megtartandó – Strém Kálmán 75. születési évfordulójára emékező – koncerten Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművészekkel Haydn műveiből kívánnak előadni.

Idén május 25-én délután kezdődött az emlékezés. A városi könyvtárban Esterházy Péter olvasott fel a Semmi művészet című új kötetéből. Az érdeklődők olyan nagy számban jelentek meg, hogy kis késedelmet okozott, míg egy nagyobb terembe átvonultak, hogy mindenki beférjen. Az eseményt egy igen érdekes, kötetlen beszélgetés vezette be, amelyen Czupi Gyula, a városi könyvtár igazgatója tett fel izgalmas, sokakat érdeklő kérdéseket az írónak. Utána pedig hosszú sorban várakoztak a tisztelők, hogy az ott megvásárolt könyvekbe dedikációt kaphassanak.

Az esti hangversenyt a Trio Lignum, a három fafúvós muzsikusból álló együttes, Rozmán Lajos és Klenyán Csaba klarinét-, valamint Lakatos György fagottművészek, a magyar fafúvósok legkiválóbbjai adták, akik a barokktól napjainkig valamennyi műfajban otthonosan mozognak. A koncert előtt Stachó László fiatal zenetudós méltatta Strém Kálmán életútját.

A rendívül feszesen szerkesztett program során Esterházy Péter a Harmonia Caelestis című művéből olvasott fel részleteket, amelynek humora, nem kis mértékben a szerző kiváló előadó képességének is köszönhetően, gyorsan felszabadította a hangulatot, és hamarosan a gurgulázó nevetés hangjai töltötték be a termet. Világossá vált a közönség számára az is, hogy a sokszor néhány évszázadot átívelő muzsika hogyan illeszkedik az író művének időtlenségéhez, számos zenei vonatkozásához. Az eredmény olyan vastaps volt, hogy a művészek tanácstalanul néztek egymásra, ilyenkor mi is teendő. Végül Dolmányos Erzsébet elnökasszony, az est méltó lezárásaképpen, egy-egy Strém Kálmán-emlékplakettet nyújtott át a közreműködőknek.

Akik jelen voltak elmondhatták, hogy módjuk volt egy igen tartalmas, szellemet-lelket feltöltő nap részeseivé válniuk.