Piroska

Búcsú Bodnár Istvántól

2008.05.29. 00:00

Programkereső

Hosszú betegség után május 18-án 58 éves korában elhunyt Bodnár István, a Magyar Televízió rendezője, akinek nevéhez számos zenés és kulturális műsor kötődik. Az alábbiakban László Zsuzsa emlékezik meg kollégájáról és barátjáról.
2fd3b241-1735-40ed-a324-e03fcfb5c28f

Jó harminc éve, egy ORI műsort konferáltam, amit a TV rögzített. Kubai énekesek, táncosok szerepeltek, megkaptam a programot, a szereplők nevét, a művek címét, és ennek alapján kellett nekifognunk az előadásnak. Kezdés előtt egy órával bejött az öltözőmbe egy fiatal ember, bemutatkozott, elmondta, hogy ő Bodnár István és ő a tv-műsor rendezője. Mondjam el, miket fognak látni. Amikor kicsit kétségbeesve közöltem vele, hogy fogalmam sincs, nekem is csak ez a pár információ áll a rendelkezésemre, Pisti megveregette a vállam és azt mondta: "Ne izguljon, rendben lesz minden, különben is, én szeretem a "vakrepülést" a kihívások mindig doppingolnak."

Nos, akár "vakrepülésről" volt szó, akár komoly felkészülésről, Pisti mindig és minden körülmények között a tehetsége legjavát nyújtotta. Az évek során egymás után csináltunk közös műsorokat, én mint szerkesztő, ő mint rendező. Dolgoztunk együttérzésben, egymást segítve.

Sokat köszönhetek neki. Talán a legsikeresebb nagy műsorunk a Te Meg Én című összeállítás volt. Paul Geraldy versei köré szerkesztettem sanzont, táncot, operettet, nagyszerű szereposztással, élükön a két vezető színésszel, Piros Ildikóval és Bács Ferenccel. Akkor még nem volt az a korszerű tv-technika, ami ma már természetes mindenkinek. Ennek ellenére Pisti, vezető operatőr kollégájával Márk Ivánnal olyan képi megfogalmazással állította televízióra a műsort, hogy a szakma osztatlan elismerését vívta ki. A produkció még ma is időszerű annak ellenére, hogy a képi bravúrok nem tették lehetetlenné a versek élvezetét. Az irodalom tisztelete, az emberi arc kifejezőképessége, a beszéd szépsége volt a fontos Pisti számára. A forgatás során soha nem volt hisztizés, balhé, minden emberi és kultúrált légkörben zajlott. Öröm volt a műsor készítésének ideje, öröm volt az utó-munka, és öröm volt látni az elkészült alkotást. Akkor is megköszöntem, és most is köszönöm Neked Pisti.

Mindig számon tartottam munkáidat. Egyszer készítettem egy hosszabb interjút is veled, így sok mindent megtudtam az életedről. Te pedig meghívtál, hogy vegyek részt a Heti Hetes egyik felvételén, hiszen a műsornak éveken át voltál vezető rendezője. Elmentem és örömmel élveztem újra a tv-s munkát, láttam, hogy mennyire szeretnek és tisztelnek ott is a kollégáid.

Miután feleségeddel, a kiváló Liszt-díjas karnaggyal, Thész Gabriellával az MR Gyermekkórusának vezetőjével is együtt dolgoztam, újra többet találkoztunk. Utoljára személyesen a Művészetek Palotájának megnyitó ünnepségén egymás mellett ültünk, de akkor már félve konstatáltam kezdődő betegséged előjeleit.

Azóta csak Gabi beszámolóiból kísértem figyelemmel aggódva az egyre romló állapotodról szóló híreket. Tudtál rólam és a többi barátról, hiszen Gabi mindig átadta üzeneteinket. Remélem érezted, hogy a betegségeddel való küzdelmeidben nem maradtál egyedül. Feleséged embert próbáló nehézségek között is mindig ott állt melletted, hiszen amit lehetett, mindent, de mindet megtett érted. Thész Gabriella nem csak nagy művész, hanem szerető társ és igaz ember is. Alig 58 évesen most elmentél örökre, végre megszabadultál a sok szenvedéstől. Az utánad következő tv-rendező generációnak már nem tudod átadni tudásodat, képi érzékenységedet nem tanulhatja meg tőled senki.

Ha van valahol egy égi tv-stáb, kérlek, számíts rám majd, és tisztelj meg azzal, hogy dolgozol velem, ha én is oda kerülnék. Nyugodj békében mindannyiunk drága Bodnár Pistije, a magyar televíziózás jelentős évtizedeinek egyik kiváló rendező művésze!

(Bodnár István temetésére 2008. június 12-én 14:30-kor kerül sor a Farkasréti temetőben.)