Konrád

Liszt és Varga Vilma emlékére

2008.06.02. 00:00

Programkereső

Július 2-án a Pest megyei Tárnok község Öregtemetőjében dr. Varga Ferenc természettudós, az Állatorvosi Tanintézet egykori igazgatótanára, Liszt egykori szerzetes-barátja halálának 100. évfordulóján, a Varga-családra és Varga Vilmára, Liszt egyik legkedvesebb növendékére emlékeznek egy egész napos rendezvény keretében.
0405d2ea-8ed2-4e79-b239-d87a71a4ecdd

Varga Vilma később neves zongoraművész és zenepedagógus lett, aki a Budai Zeneakadémián tanított és egész életét Liszt emlékápolásának, és a nemes liszti zongoratradíció megőrzésének szentelte. Rá emlékeznek a délelőtt kilenc órakor, a tárnoki Öregtemetőben kezdődő, délutántól pedig a község Művelődési Házában folytatódó rendezvényeken.

Itt értesülhet mindenki Tusa Erzsébet zongoraművész filmleveléből arról – a művésznő betegsége miatt fizikailag nem lesz jelen az ünnepségen – a nagyszabású tervről, mely szerint Tárnok otthont adna egy kétévente megrendezendő kizárólag kicsik számára (10-12 éves korosztály) kiírt, a Liszt-tanítvány Varga Vilma emlékét ápoló zongoraversenyeknek. A kicsik versenyei az elképzeléseknek csak egyik elemét jelentenék. Valójában ezek az események a hazai zenepedagógusok érintkezési pontjai, hagyományokban kialakuló természetes fórumai lennének.

Mindazok, akik érdeklődéssel fordulnak a hazai zenei életben újszerű kezdeményezések és lehetőségek felé talán érdekes és fontos ismereteket nyújthat ez a tárnoki tanácskozás. A község vezetői szeretettel várnak mindenkit 2008. július 2-án tartandó emlékünnepségre.