Ervin

Támogatás zenekaroknak

2008.06.02. 00:00

Programkereső

Megszülettek a helyi önkormányzatok hivatásos zenekari és énekkari támogatásának 2008-as eredményei.
b69b9428-60d9-4faa-9111-34efb2da6140

Ennek értelmében a XXII. kerület Budafok-Tétény
Önkormányzata 100 millió forint (Budafoki Dohnányi Zenekar), a III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat (Óbudai Szimfonikus Zenekar) 53 millió forint, a IV. kerület Újpest
Önkormányzata (MÁV Szimfonikus Zenekari Alapítvány) 33 millió forint, a XIV. kerület Zugló Önkormányzata (Zuglói Filharmónia Kht.) pedig 9 millió forint támogatásban részesül 2008-ban.

A vidéki önkorményzatok közül Pécs Megyei Jogú Városi
Önkormányzata (Pannon Filharmonikus Zenekar) kapta a legtöbb támogatást, összesen 117 millió forintot, Miskolc Megyei Jogú Városi
Önkormányzata (Miskolci Szimfonikus Zenekar) 114 millió, a Győr Megyei Jogú Városi Önkormányzata (Győri Filharmonikus Zenekar) 110 millió, Debrecen Megyei Jogú Városi Önkormányzata (Debreceni Filharmonikus Zenekar) pedig 102 millió forintot kapnak.

"A költségvetési törvény értelmében az 1 milliárd 10 millió Ft-os keret az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium költségvetésében van elkülönítve, de a keret szétosztása az Oktatási és Kulturális Minisztérium feladata, mert ez a keret azon önkormányzatok támogatására szolgál, amelyek hivatásos zenekart és/vagy énekkart tartanak fent illetve támogatnak egy hosszútávú közszolgáltatási szerződés keretében.

A keret 1990-ben jött létre a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és a Kulturális Minisztérium kezdeményezésére, akkor 80 millió Ft-tal. Ez a keret évről évre növekedett, míg el nem érte a 450 millió Ft-ot, majd 2003-ban duplájára emelkedett (990 millió Ft), azóta tartja a szintet." - mondta el lapunknak Gerenday Ágnes, az OKM zenei referense, szakmai tanácsadója.

A támogatás tehát nem közvetlenül a zenekarokat érinti, hanem az azokat fenntartó önkormányzatokat, így lehetőség nyílik arra, hogy a támogatási rendszerbe új és új zenekarok lépjenek be. A szakmai kuratóriumnak öt tagja van, akik egy felállított kritériumrendszer alapján döntenek a támogatás odaítéléséről.

A pályázati eredmények teljes listája ezen a linken tekinthető meg.