György

Újabb hegedűs fog karmesteri pálcát

2008.06.06. 00:00

Programkereső

Napjaink egyik legkiemelkedőbb hegedűművésze, Nikolaj Znaider 2009 tavaszától három évig a Svéd Kamarazenekar első számú vendégkarmestere lesz. Vengerovval ellentétben azonban nem szakít a hangszeres játékkal sem.
18ce2ea8-22fe-4bf3-9dc1-79c2b0f0c23a

Hegedűsökből gyakran lesz kiváló karmester, az utóbbi pár évben pedig többen is vállalkoztak a váltásra: dirigensként még pályája elején van Itzhak Perlman és Leonidas Kavakos. Mégis meglepő volt Maxim Vengerov áprilisi bejelentése, miszerint elhúzódó vállsérülése miatt ezen túl csak dirigálni fog a pódiumon. Ezúttal egy másik fiatal szólista csatlakozott a nem mindennapi névsorhoz.

Nikolaj Znaidert Yehudi Menuhin a legkiválóbb dicsérettel jutalmazta, amikor 1997-ben megnyerte a brüsszeli Erzsébet Királynő Hegedűversenyt. A lengyel-izraeli szülőktől, Dániában született muzsikus Koppenhágában, a New York-i Juilliardon és a Bécsi Zeneakadémián végezte tanulmányait, hamarosan pedig már Barenboimmal és a Berlini Filharmonikusokkal, Rosztropoviccsal és a zürichi Tonhalle Zenekarával, Masurral és a Londoni Filharmonikusokkal játszott. Szólistaként olyan karmesterekkel dolgozott még, mint Maazel, von Dohnányi, Gergiev, Jansons vagy Mehta, így megfelelő inspirációt gyűjthetett, hogy maga is pálcát ragadjon. Az Orosz Filharmonikusokat és a Dán Királyi Zenekart már dirigálta, hamarosan pedig a drezdai Staatskapelle, az Angol Kamarazenekar, a Svéd Rádiózenekar és a St. Paul Kamarazenekar élén is bemutatkozik. A Svéd Kamarazenekarral 2009. február 26-án adja első koncertjét, Schumann és Brahms műveit vezényli majd Örebróban.