Márk

IV. Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivál

2008.06.10. 00:00

Programkereső

Háromévente rendezik meg Vácott, és néhány budapesti helyszínen a Nemzetközi Gregorián Fesztivált július 3. és 6. között. Az idei fesztivál fővédnöke Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök. A meghívott 13 szkóla Ausztriából, Csehországból, Észtországból, Japánból, Magyarországról, Olaszországból és Venezuelából érkezik.
723689bd-4227-471d-9972-3a86fb43bf97

A fesztivál fő célja, hogy a résztvevők a gregorián éneket ott ismerjék meg és éljék át, ahol az keletkezett – a liturgiában. Ezért a rendezvény gerincét a liturgikus alkalmak alkotják, mivel ott tapasztalható meg a gregorián ének imádságos lelkülete és művészi értéke. A szentmisék változó részeit és a zsolozsmákat a szkólák szólaltatják meg, de a mise állandó részeinek éneklésébe mindenki bekapcsolódhat. Emellett a szkólák hangversenyein a különböző interpretációs stílusokkal is találkozhatnak az érdeklődők.

A fesztivál másik célja, hogy a Nyugat-Európában folyó gregorián kutatásokba betekintést nyújtson. A Gregorián Társaság nemzetközileg elismert kutatókat hívott meg, akik ebben a témakörben tartják majd előadásaikat: Prof. Dr. Godehard Joppich, az Esseni Ruhr Folkwang Zeneművészeti Egyetem ny. gregorián professzora, Prof. Cornelius Pouderoijen OSB, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem gregorián professzora, és Mag. Xaver Kainzbauer, a Salzburgi Zeneművészeti Egyetem (Mozarteum) gregorián tanára.

A szombati nyílt nap keretében több hazai és határon túli szkóla mutatkozik be. Ezen a napon és vasárnap délelőtt kódexmásoló, éremverő és jelvénykészítő műhely is fog működni. A fesztivál ideje alatt az Apor Vilmos Főiskolán szakmai és képzőművészeti kiállításokkal várják az érdeklődőket.

További információ: Gregorián Társaság 1364 Budapest Pf. 342, e-mail: mail@gregoriantarsasag.hu, tel.: (20) 8245-102