Márk

Csellóval Amerikában

2008.06.12. 00:00

Programkereső

Mező-Arruda László csellista nyerte meg az Ima Hogg-versenyt, amit az Egyesült Államokban, Hustonban rendeztek fiatal művészek számára. A houstoni szimfonikusok versenyén a második helyezést Chloé Trevor amerikai hegedűművész érte el, a harmadik és a negyedik két koreai zongorista, Yoonjung Han és Jeewon Lee lett.
ec8664e9-b284-4ff6-91fa-50e9ec2a1711

A budapesti születésű Mező-Arruda László jelenleg Los Angelesben él, ahol a University of Southern California hallgatójaként folytat posztgraduális tanulmányokat. A magyar csellista hatévesen kezdett gordonkázni, apja Mező László, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, a Bartók vonósnégyes csellistája. A debreceni Kodály Zoltán Szakközépiskolában érettségizett 1998-ban, és még ugyanabban az évben megnyerte a Kertész Ottó Emlékversenyt. 2002-ben szerezte meg diplomáját Prof. Kertész Ottó tanítványaként.

Szólistaként fellépett Európa legtöbb országában, továbbá Japánban, az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában. A gordonkairodalom legfontosabb remekműveit mások mellett olyan neves művészekkel szólaltatta meg mint Fischer Ádám, Hamar Zsolt, Jerzy Swoboda, Suehiro Makoto és Záborszky Kálmán. Kamarazenei partnerei többek között Farkas Gábor, Gulyás Márta, Piotr Folkert, Szokolay Balázs, Baráti Kristóf, Dora Andersewska és a Bartók vonósnégyes.