Márk

Nyár a Lánchídon

2008.06.25. 00:00

Programkereső

Június 21-én, szombaton a Hídünneppel kezdődik a Nyár a Lánchídon kilenc hétvégén át tartó eseménysorozata. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szerint a budapestieknek sokkal kevesebb bosszúságot jelent a híd szombat-vasárnapi lezárása, mint amennyi örömöt hoznak a színvonalas ingyenes programok.
dd0505b6-57c5-4dbf-9f53-09e7cf143dbe

A magyar főváros imázsának is jót tesznek ezek a nagyszabású események - hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes, kiemelve Dorretta Carter A Tribute to James Brown című soul koncertjét, amelyet a Roosevelt téren, a Hídünnepen hallhat a közönség. Hozzátette: a tavalyi felmérések szerint a külföldi vendégek száma igen jelentős ezen a fesztiválon.

A következő hétvégén, június 28-án a Kapcsolat Koncerten Carlos Santana lép föl a volt Felvonulási téren, másnap pedig a Budapesti Búcsút a Budapesti Fesztiválzenekar Bernstein-estje koronázza meg. Mint azt Körner Tamás, a BFZ igazgatója a múlt héten tartott sajtótájékoztatón bejelentette, a hangverseny sztárvendége Giora Feidman, a "klezmerkirály" lesz, aki bemutatja Gil Aldema Haszid hangulatban című kompozícióját is.

Ez a két nap - június 28-29. - a Lánchídon a színházé lesz. Dolhai Attila, a Budapesti Operettszínház művésze arra biztatta a közönséget, hogy éljen a színház gyógyító hatásával. Mint mondta, nemcsak az Operettszínház művészei, hanem a Bárka, a József Attila és az Örkény Színház tagjai is láthatók-hallhatók a programban.

Július első víkendjén világzene szól a Lánchídon. Palya Bea a sajtótájékoztatón elárulta, hogy kedvenc szimbóluma a híd, amely számára a baráti találkozásokat jelképezi. Ide várja az Etno Rom, az Electric Zuboly Orchestra és természetesen Palya Bea mindazokat, akik a zenei sokféleségre kíváncsiak.

A performansz hétvégén, július 12-én és 13-án mutatványosok, pantomimesek, muzsikusok és bohócok sokasága szórakoztatja a családokat. Egy héttel később műfaji határokat átlépő, úgynevezett crossover produkciókkal mutatkozik be például Szirtes Edina "Mókus" és több zenésztársa.

Július végén a dzsesszmuzsika kerül majd a rendezvény középpontjába Fekete-Kovács Kornél jóvoltából. A dzsessz az 1920-as évektől lett nemzetközileg ismert. Innentől kezdve fokozatosan vált meghatározó zenei stílussá a világban, amely jelentős hatással van a többi zenei irányzatra is. A Modern Art Orchestra mellett Dés András trióját, a Balázs Elemér Group-ot és számos más neves hazai zenészt hallhatunk július 26-án és 27-én.

A forró augusztus első hétvégéjére, 2-ára és 3-ára Marót Viki utcabáli hangulatot ígér, a 20. század legnépszerűbb könnyűzenei irányzatainak bemutatkozásával. Majd a klasszikus zene két napja következik augusztus 9-én és 10-én. Boldoghy Kummert Péter nagyon komoly bulit ígér a komolyzene fővárosában. Végül, augusztus 16-án és 17-én, egy időben a budai Várban megrendezett Mesterségek ünnepével, a Nyár a Lánchídon sorozat lezárásaként a népzenei együttesek műsora szól: Szokolay Dongó Balázs megfogalmazása szerint "képzeletbeli múltkutatás" várja a közönséget.