Ervin

A Díva - Palánkay Klára emlékezik

2008.06.27. 00:00

Programkereső

Bár nem ismertem Palánkay Klárát, mégis azt érzem életinterjújának olvasása közben, hogy az énekesnő nekem mondja el hosszú monológban az életét.

Csapong a témák közt, el-elkalandoznak a gondolatai, valamit félbehagy, majd visszatér hozzá, néha megismétli, amiről már esett szó – mintha régi jó ismerősökként teázgatnánk egy cukrászdában. (Ez a csevegő hangnem az életinterjú készítőjének, Várkonyi Juditnak az érdeme.) Őszinte, nem akar semmit titkolni, vagy ahogyan ő maga fogalmaz: Az életben soha nem hordtam álarcot. S miközben Palánkay Klára vásárlásról, ruhákról, utazásokról, fellépésekről cseveg, a felszínesnek hallatszó mondatok mélyrétegében kibontakozik a múlt század furcsa történelme. A második világháború, amelynek jóvoltából a nőiesen gömbölyű Palánkay karcsú lett, mint a nádszál ’56, amikor négy telefonhívással szereztek koporsót, Tito, aki légyottra hívta volna az énekesnőt (s hogy a marsallra milyen hatást tett, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy későbbi felesége, Jovanka és Palánkay között igen nagy a hasonlóság), vagy a londoni látogatás, amely végén hat bőrönd selymet kapott egy rajongójától, s a nemes anyagot a magyar követség munkatársával vitette át a vámon.

Szubjektív magyar operatörténetként is olvasható a kötet, amelyből megismerhetők az 1944 és 1970 közötti aranykor kulisszatitkai a láthatatlan páholy titkától az énekesnői rivalizálásáig. Palánkay Klára 26 éves pályáján 30 szerepet énekelt, amelyek közül a legfontosabb Bartók operájának, A kékszakállú herceg várának Juditja volt Székely Mihály oldalán. (A kékszakállú... recepciótörténetét illetően is érdekes adalékok olvashatók a könyvben.) Az első modern operaénekes-színésznők egyike volt, aki a szerepek eléneklése mellett nagy gondot fordított a szerepformálásra is. Önérzetesen ragaszkodtam a saját hangomhoz – mondja Palánkay, aki ízig-vérig színházi emberként vett részt az előadás készítésében, Nádasdy Kálmán, Oláh Gusztáv alkotótársnak tekintette őt.

A magánéletből lopott pillanatokat és a művészi karrier fontos állomásait megörökítő fotókkal, valamint a CD-vel, amely Palánkay nagy szerepeit idézi, egy királynői eleganciájú, szarkasztikus humorú, kemény, de megelégedett asszony bontakozik ki. Egy díva élete.

(Várkonyi Judit: A Díva. Palánkay Klára emlékezik. - Európa Könyvkiadó, Budapest, 2008)