Hella

Barokk Vác és a Vigalom

2008.07.03. 00:00

Programkereső

Vácot a Dunakanyar szívének tartják, 900 éves történelme során létrejött épített öröksége lévén méltó helyszíne a három napos Váci Világi Vigalomnak, amelyre július 25. és 27. között kerül sor.
6c5d5cb7-e435-4360-96a3-7c6863f13302

A Vigalom ünnepi felvonulása megidézi azt a történelmi kort, amikor 1764-ben Migazzi váci püspök meghívására a városba érkezett Mária Terézia, hogy megtekinthesse a tiszteletére emelt diadalívet, amely azóta is az egyetlen az országban (a váciak Kőkapunak hívják). Az uralkodó látogatása alkalmából három napos világi vigasságot rendezett a város.

A közismert monda szerint az építményt az uralkodó érkezése előtt fejezték be, a császárnő egy baljóslatra hallgatva nem mert áthajtani a Diadalív alatt és kocsisával kikerültette azt. Ezt a történelmi pillanatot idézi fel a XVI. Váci Világi Vigalom ünnepélyes felvonulása 2008. július 26-án, szombaton délelőtt, amikor díszes korabeli jelmezekbe öltözve vonulnak végig a szereplők a Kőkaputól indulva a város két éve megújult főtérére.

A Váci Világi Vigalom rendezvénysorozat 1993-ban indult útjára, amikor nemzetközi nyilvánosságot is kapott, hiszen abban az évben ünnepelte Európa "Közép-Európa-i Barokk évét". A barokk kor az életörömet, látványosságot és a széleskörű szórakozási formákat jelképezi - a rendezvénysorozat alapító eszméje is ugyanezen gondolatokat foglalja magába: kulturális értékek közvetítése, szórakoztatatás és kikapcsolódás a barokk szellem jegyében. A szervezők ezért a történelmi háttér megismertetése mellett a mai kor kulturális életének helyi és közismert szereplőit is meghívják a három napos programra.

Kilenc színpadon mindenki megtalálhatja a kedvére valót, legyen az operett, gyerekműsor, jazz, vagy rock koncert. A város különleges hangulatú templomaiban is várják a hangversenyeket kedvelő közönséget.