Orbán

Új aspektusok

2008.07.11. 00:00

Programkereső

Csütörtökön nyitotta meg kapuit a Central Europe Revisited kiállítás Eisenstadtban, az Esterházy-kastélyban. A 8-10 éves periódust felölelő kiállítássorozat második tárlatán magyar és osztrák kortárs képzőművészek mellett bosznia-hercegovinai és cseh művészek mutatkoztak be.
d1c5aea9-4db5-43fc-9fa0-51a9e2f1fa76
A Sala Terrenában rendezett kiállítás öt részből áll: láthatunk videoinstallációkat; neoromantikus fotónyomatokat és festményeket; ironikus rajzokat; politikai témájú fényképeket és egy műtárgyat; fantáziaképek és reklámképek vegyítéséből született műalkotásokat.

Dr. Hegyi Lóránd, a kiállítás kurárora az ünnepélyes megnyitón elmondta, hogy a kiállítássorozat nevében a "revisited" kifejezés arra utal, hogy a kiállító művészek a ’80-as években vagy a rendszerváltás után alakították ki művészi koncepciójukat. Igazi élettapasztalataik a ’90-es évekből származnak, így más történelmi és kulturális nézőpontból tekintenek tágabb hazájukra, Közép-Európára.

"A kiállítás nem törekszik a teljességre, azaz nem célja, hogy egyes országokról egy összefogó, mindenféle tendenciát és művészeti koncepciót felvonultasson, hanem sokkal inkább az újszerűség és az aktuális szocio-kulturális, mindennapi helyzetekre való reflektálás volt a szempont.

A cseh, mindenekelőtt a prágai, kortárs művészet, a hatvanas évek még napjainkban is frissnek számító, legendás gondolatiságára reflektál, ugyanakkor azonban jellemzi a mindennapi valóssággal való, szinte meghökkentően szabadszellemű szembesítés. A fiatal generáció totálisan független, merész, meglepően érett és szabadszelleműként pozícionálja önmagát.

A bosznia-hercegovinai művészek még mindig hatása alatt állnak a tragikus és feledhetetlen háborús élményeknek. Legfőképp a menekülés, az emigráció, az identitás- és az otthonkeresés gondolatai foglalkoztatják őket. Nem lehet véletlen, hogy számos jelentős művész, nomád életkörülmények között él és alkot, érzelmileg elválaszthatatlanok hazájuktól és ez meghatározza művészetüket is. A nagyon sokszor közvetlen, erős érzelmi töltetű, mindennapjaink problematikájával átitatott alkotások, nem egyszer lebilincselő, elementáris, poétikus és megrázó képvilággal párosulnak." – mondta a kurátor.

 
6dadb1e6-3d5c-4247-a7f3-f9d9bfcfa098

 

A történelem azt bizonyítja, hogy az Esterházy hercegek mindig is foglalkoztak a kortárs művészettel, sőt gyűjtötték a kor modernnek számító műalkotásait. Ezt a hagyományt szeretné folytatni az Esterházy Vállalkozások, hiszen tevékenységük fontos részének tekintik a kultúra népszerűsítését és támogatását. "A kiállításnak két fő célja van: egy közép-európai gyűjteményt kívánunk felépíteni a jövőben, amelyről ősszel kezdjük meg a komolyabb tárgyalásokat Dr. Hegyi Lóránddal. Másrészt a kortárs művészetek támogatása logikus és kézenfekvő folytatása az Esterházyak egészen a 19. századig jellemző gyűjtőtevékenységének. Feladataink különböző területein néhány éve igyekszünk feléleszteni és újból meghonosítani ezt a tradíciót." – emelte ki Dr. Ottrubay István, az Esterházy Vállalkozások vezérigazgatója.

 
72d26af4-d300-43df-8c85-43fd1f716ba8
 

A kiállító művészek névsora: ASGAR/GABRIEL (A) festészet, BAJEVIČ Maja (BIH) videó, fotó, BALIKÓ Emese (H) videó, ČERNICKÝ Jiří (CZ) műtárgy, fotó, CSISZÉR Zsuzsi (H) festészet, DAKIC Danica (BIH) videó, fotó, EICHHORN Barbara (A) rajz, GERBER Pál (H) festészet, HOLCOVA Veronika (CZ) festészet, MONACO Juli (A) fotó, MUNTEAN/ROSENBLUM (A) festészet, RÉVÉSZ László László (H) rajz, ŠERIČ ŠOBA Nebojša (BIH) videó, fotó, SULJEVIC Alma (BIH) videó, fotó, SURÚVKA Jiří (CZ) videó, fotó, installáció, SZIL Katalin (H) festészet, SZŰCS Attila (H) festészet, VINCOUROVA Katerina (CZ) festészet, műtárgy, VUKOJE Maja (A) festészet

 
96cfb8d4-835b-4ca4-948d-e2ace5288ae6