Fülöp, Evelin

38 pályamű érkezett az UMZF 2009 zeneszerzőversenyre

2008.07.12. 00:00

Programkereső

Közjegyző jelenlétében pénteken lezárult a Reneszánsz Év – 2008 keretében meghirdetett az Új Magyar Zenei Fórum 2009 (UMZF 2009) zeneszerzőverseny pályázata. Mind a 38 beérkezett pályázat megfelelt a kiírás feltételeinek. A kamarazenei kategóriában 14, míg a nagyzenekariban 24 zeneművet neveztek. A határon túlról 5 darab érkezett.

A nyertes kompozíciók kiválasztása két fordulóban történik. Az elődöntő zsűrijei kategóriánként 4 művet juttatnak a döntőbe. A kamaradarabok bírálói: Gémesi Géza zeneszerző, Pilz János hegedűművész és Serei Zsolt zeneszerző. A nagyzenekari kategória zsűritagjai: Kovács László karmester, Tihanyi László zeneszerző és Vidovszky László zeneszerző. Az elődöntő eredményhirdetése október 15-én várható.

A verseny kezdeményezői a Művészetek Palotája és a Budapest Music Center Zenei Információs Központ, valamint az UMZE Kamaraegyüttes és a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar. A fődíjak felajánlói az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda.

Az UMZF 2009 zeneszerzőverseny létrehozóinak elsődleges célja, hogy ösztönözzék és támogassák új magyar zenedarabok megalkotását.