Orbán

Kitüntetést kapott Rév Lívia

2008.07.14. 00:00

Programkereső

Rév Lívia Párizsban élő zongoraművésznő július 14-e alkalmából megkapta a Francia Becsületrend kitüntetést, amely a legmagasabb elismerés Franciaországban. A formális lovaggá ütési ceremónát, amelyen Nicolas Sarkozy fogja átadni az érdemrendet, egy későbbi időpontban tartják meg.
f502007f-71c6-440b-b32f-21ac8a5c0d41

Rév Lívia 1947 óta él Párizsban, világszerte elismert zongorista, aki Weiner Leótól és Varró Margittól kapta az útravalót. A BBC 1988-ban, a Francia Rádió 2008-ban rendezett anonym versenyén nyerte el a "Minden idők legjobb Chopin Nocturn játékosa" címet. Az ezeket a műveket tartalmazó CD-jével Arthur Rubinsteint, Maurizio Pollinit és más neves művészeket megelőzve.

A 92 éves művésznő máig aktív, koncertezik, legutóbb júniusban Tamásiban, az ötödik alkalommal megrendezett nemzetközi zongora mesterkurzusnak volt vendégprofesszora, szeptember 8-tól 15-ig pedig Párizsban tart kurzust fiatal tehetségeknek. Ennek nyitóeseménye az ő koncertje lesz a Magyar Intézetben, ahol magyar szerzők műveit fogja tolmácsolni. Magyarországi koncertjein a francia zenét tartja fontosnak bemutatni: emlékezetes a 2005-ben, a Földvári Napok Művészetek Palotája-beli vendégjátéka keretében adott nagysikerű Debussy-estje, amelyen a zeneszerző műveinek újszerű megközelítése aratott átütő sikert.

Honlapja tartalmazza az MTV archivum által hozzáférhetővé tett, Mácsai János és Pálos György által róla készített gyönyörű portréfilmet.