Júlia, Rita

Sydney-ben gyülekező zongoristák

2008.07.17. 00:00

Programkereső

2008. július 16. és augusztus 3. között rendezik meg a világ egyik legnagyobb és legnevesebb zongoraversenyét, a Sydney International Piano Competition of Australia-t. Az első versenyt 1977-ben tartották az ausztrál nagyvárosban, ezt követte az 1981-es, 1985-ös és 1988-as megmérettetés, azóta pedig négyévente kerül sor az eseményre.
e3aa20e1-3ed4-4d98-9601-a74348895692

A díjnyertesek között több magyar is szerepel: 1977-ben Jandó Jenő, 1981-ben pedig Hegedűs Endre kapott díjat. A 2008-as verseny összesen öt fordulóból áll, amelyre 240 18 és 30 év közötti zongorista jelentkezett. Az első forduló egy előselejtező volt. Január, február, és március hónapban Prof. Warren Thomson OAM zsűrielnök és kollégái végigutazták a világot Sydney-től, Shanghai-on és Bécsen át New Yorkig, hogy kiválogassák azt a 36 résztvevőt, akik elindulhatnak a versenyen. Így öt kínai, öt ausztrál, négy amerikai, egy izraeli, négy japán, két dél-koreai, öt orosz, egy taiwani, egy lengyel, egy angol, egy portugál, egy kazakhsztáni, három olasz, egy spanyol és egy magyar versenyző, Fülei Balázs szerepel a névsorban, aki egy hónapja szerezte meg zongoraművész, -tanári diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

A sydney-i verseny első fordulója két részből áll, ahol kétszer 20 percet kell játszania a mind a 36 versenyzőnek. A második fordulóba jutott 20 zongoristának 40 perces műsort kell adnia. Az elődöntőbe, vagyis a harmadik fordulóba 12-en jutnak, ahol az 50 perces szólózongora-játék mellett a kamarazenei jártasságot is bizonyítani kell, mégpedig egy vonóstrió előadásakor. A döntőbe hat versenyző jut, ahol két zongoraversenyt kell játszani a Sydney-i Szimfonikus Zenekarral, amelyből az egyik egy Mozart versenymű (vezényel Nicholas Milton), a másik pedig egy szabadon választott zongoraverseny a 19. és 20. század irodalmából (vezényel Kirill Karabits).

A verseny első három fordulója a sydney-i Seymour Centerben zajlik, a döntők pedig a híres Sydney Operaház koncerttermében. A verseny első díja 25.000 ausztrál dollár, valamint egy három évre szóló koncertszerződés, illetve egy azonnali, másfél hónapos koncertturné a kontinensen. A zsűri elnöke Prof. Warren Thomson OAM, a zsűri további tagjai Prof. Michael Brimer, Manana Doidjashvili, Acquiles Delle-Vigne, Norma Fisher, Alexander Jenner, Choong-Mo Kang, Ian Munro, Arie Vardi és Prof. Zhou Guangren.

A versenyről bővebb információ a www.sipca.com.au internetes oldalon olvasható, illetve élő közvetítés tekinthető meg a www.abc.net.au/classic/sipca szájton, ahol a versenyzőkről is egy-egy rövid életrajz is olvasható. Az eseményt ausztrália- és világszerte közvetíti a helyi TV és rádió. Hazánk egyetlen képviselője 17-én és 19-én lesz hallható, magyarországi idő szerint reggel nyolc órakor a ezen az oldalon.