Hella

Bezárt a Benczúr Ház

2008.07.21. 00:00

Programkereső

Július 17-étől megszűnt a Benczúr Ház. A Városliget közelében található kulturális központot működtető alapítvány 15-én döntött a bezárásról. A Benczúr Házban az utolsó rendezvényeket július 9-én és 10-én tartották, a kulturális központ fennmaradását támogató fesztivál keretében.
6b7b88a6-3f1c-4e31-ad9f-fdfebac58137

Szilágyi Mária, a Benczúr Ház ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a zeneiskola alapfokú oktatásában résztvevő hallgatói közül többen a VI. kerületi Tóth Aladár Zeneiskolában folytatják tanulmányaikat, míg a szakközépiskolás hallgatók képzését a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Konzervatórium vállalta el. A tanárok és a könyvtárosok felmondása augusztus végén lép hatályba, az alapítványi kötelezettségeket magában foglaló adminisztrációs munkát pedig november végéig kell befejezni. A könyvtár könyvállományát a Magyar Írószövetséggel közösen létrehozott alapítvány veszi át.

Májusban röppent fel a hír, hogy bezárhat a Benczúr Ház, miután a Magyar Posta július 1-jétől nem támogatja a közművelődési intézményt működtető alapítványt. Az alapítvány fenntartását korábban három társaság finanszírozta: a Magyar Telekom, a Magyar Posta és az Antenna Hungária. 2003-ban a Magyar Telekom, 2004-ben pedig az Antenna Hungária is megszüntette a támogatást, akkor a Magyar Posta úgy döntött, egyedül vállaja a költségeket.

A Benczúr Ház zenei rendezvényeiről, fesztiváljairól, tehetségkutató versenyeiről, szabadtéri koncertsorozatairól volt híres. A fiatalok körében különösen a Benczúr klub élőzenés estéi arattak osztetlen sikert.