Hella

Karosi Bálint a lipcsei Johann Sebastian Bach-verseny győztesei között

2008.07.22. 00:00

Programkereső

Szombaton ért véget Lipcsében a 16. alkalommal megrendezett Bach-verseny. Az énekesek kategóriájában Marie Friederike Schöder, a csellistáknál Philip Higham, az orgonisták között Karosi Bálint bizonyult a legjobbnak.
f81f7cc8-ccb4-4de4-ad02-ac54355f3822

A 27 éves német énekesnő, a 22 éves brit gordonka-/barokkcselló-művész és a 29 éves magyar orgonista a 10 000 euróval járó első díjon túl fellépési lehetőségekkel tért haza. A három kategória további dobogósai: Ilpo Laspas és Lukas Stollhof (orgona), Margot Oitzinger és Jens Hamann (ének), Davit Mekonyan és Toru Yamamoto (cselló). A különdíjat két csellista, Arne-Christian Pelz, Jolanta Kowalska, valamint az énekesek között győztes Marie Friederike Schöder kapta.

Karosi Bálint 1979-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait a XII. kerületi zeneiskolában kezdte zongora, orgona és klarinét szakon, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Gimnázium után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémiára., ahol 1997 és 2004 között Pálúr János orgona-, és Kovács Béla klarinétosztályába járt. Tanult a genfi Conservatoire "Virtuosité" osztályában (tanárai: Lionel Rogg - orgona, Thomas Friedli - klarinét), illetve James David Christie orgonaművésznél az Ohio állambeli Oberlin Conservatoryban. Klarinétosként és orgonistaként is több nemzetközi versenyen ért el kiváló eredményeket. Számos koncertet adott itthon, Európában és a tengerentúlon, szerepelt rangos neves nemzetközi fesztiválokon. Koncerttevékenysége mellet aktív a komponálás területén is.

A Johann Sebastian Bach-versenyt 1950 óta, kétévente, mindig változó kategóriákban rendezik meg. 2010-ben a zongora, a hegedű és a csembaló kerül sorra.