Konstantin

Olimpiai aranyak Grazból

2008.07.22. 00:00

Programkereső

Kiemelkedő sikerrel szerepeltek a magyar kórusok a július közepén rendezett grazi kórusolimpián: nyolc arany-, tíz ezüst- és három bronzéremmel tértek haza.
ba8c4e00-bed4-40ec-bcc6-59a4f8eff305

Az ötödik alkalommal megrendezett Kórusok Világjátéka a legjelentősebb nemzetközi kórusverseny, idén 93 ország 440 kórusa indult 28 kategóriában. A 35 magyar együttes közül a Dr. Kiss Katalin vezette kecskeméti Ars Nova Kamarakórus két kategóriában is aranyat nyert, a Dr. Lakner Tamás vezette pécsi Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikara megvédte a két éve, Kínában szerzett első helyét a nagy férfikari kategóriában, a Pécsi Kamarakórus pedig folklór- és kamaradarabok előadásával is dobogós lett.

Kategóriájukban a világ 50 legjobb kórusa közé sorolták a MÁV Szolnoki Járműjavító Férfikarát és a Solymári Férfikórust, de a gyermekkórusok is remekül szerepeltek.
A Kék Madár Gyermekkar ezüst minősítésű diplomát kapott, a Magnificat Gyermekkar
a gyermek- és ifjúsági kórusok legmagasabban jegyzett együttese lett, de a friss aranyérmes miskolci Fazekas-leánykar mellett a Kodály Iskola Miraculum Gyermekkara, a Bányai Júlia ének-zene tagozatos általános iskola kórusa, Karcag Város ifjúsági vegyeskara és a Marczibányi téri Kodály Iskola leánykara is a legjobb ötven közé került.

A vegyeskarok kategóriájában az Ars Nova mellett a Victoria Kamarakórust, az Óbudai Prelude Vegyeskart, az Aula Kamarakórust, az Esztergomi Monteverdi Kamarakórust, a Psalterium Hungaricumot és az Ad Libitum Kórust sorolták a legjobbak közé, a női karok elitjébe pedig a ceglédi Puella kórus és a Kossuth Lajos Gimnázium kórusa, a Pataky és a Benedek Elek Nőikar, valamint az Ad Limitum női szólama került. A legjobb folklórelőadók közé került a Kodály Iskola Aurin Leánykara és a Pécsi Kamarakórus, a Jazz Voices Budapest pedig jazz és gospel kategóriában lett toplistás.

2010-ben Kínába tér vissza a verseny, akkor a Sanghaji Expo rendezvényeihez kapcsolódik a kórusolimpia, amelynek házigazdája a két év múlva épp 2500 éves Shaoxing városa lesz.