Konstantin

Praetorius-díj negyedszer

2008.07.23. 00:00

Programkereső

A rangos zenei elismerést a német Alsó-Szászország tartomány adja 2005 óta, egy héttagú zsűri döntése alapján, akik között zenekritikus, komponista, sőt rockzenész is szerepel. Idén Heiner Goebbels színházi rendező és zeneszerző neve is feltűnt a zsűri névsorában. A díjátadó ünnepségre augusztus végén kerül sor a hannoveri Staatsoperben.
8d4ac16b-799a-4f9a-91ba-d4a8db4cc97b

Andreas Staier csembaló- és hammerklavier-művész kapta a kiemelkedő művészeti vagy tudományos tevékenységért járó tízezer eurós díjat. Staier 1955-ben született, tanulmányait Hannoverben és Amszterdamban végezte. Alsó-Szászország kulturális minisztere laudációjában kiemelte, hogy Steiner gondolatgazdag interpretációi és művészi munkája mérföldkövet jelentenek a német klasszikus zenei előadói tradícióban.

A nemrég a Müpában fellépett, 1979 óta működő együttes, a sivatagi bluest játszó héttagú mali Tinariwen kapta a nemzetközi zenei békedíjat, amely szintén 10 000 euróval jár. A 48 éves pozanista-zeneszerzőt, Mike Svobodát újító ötleteiért tüntették ki, amelyekkel a nemzetközi zenei színtéren ért el sikereket. Jutalma, a szakmai elismerésen kívül 8000 euró volt.

Idén adták ki először a szintén 8000 euróval járó zeneszerzői díjat, amelyet az ír Jennifer Walshe és a német Hans-Joachim Hespos vehetett át. 5000 eurót a kapott a csellista-karmester Thomas Posth, a Charlotte Greve-Dierk Peters experimentális jazzt játszó duó (szaxofon-fuvola, illetve vibrafon) és Lore Auerbach zenetanár.

Michael Praetorius német zeneszerző és zongorista a 16-17. század derekán élt és alkotott. Braunschweig és Lüneburg hercegének szolgálatában is állt mint a várkápolna orgonistája, majd zenei igazgatóként sokat utazott. Megfordult a magdeburgi és a drezdai hercegi udvarban, hogy vezesse az ottani ünnepi zenei eseményeket. 1621. február 15-én halt meg Wolfenbüttelben.