Hella

Jó idők, rossz idők

2008.07.25. 00:00

Programkereső

Ezek azok az időjárási viszonyok, amikor érdemes múzeumba menni. S ha nemcsak az eső vagy a hőség elől menekülünk be valamelyik kiállításra, hanem igazi élményekre is vágyunk, akkor nem fogunk csalódni.
0db6f2f3-9347-4efc-8c47-f882138454fb

A Reneszánsz Év 2008 nagy kiállítás-sorozatábóla Mátyás király öröksége – Késő reneszánszművészet Magyarországon című tárlatmég augusztus 20-ig látogatható a MagyarNemzeti Galériában. Legnagyobb nemzetiképzőművészeti gyűjteményünk azonbanszámos felfedeznivalót kínál állandó kiállításainis, s azok egyes "fejezeteit" pedig továbbimás múzeumokban gondolhatjuk tovább.

A debreceni MODEM három olyan tárlatnak ad otthont, amelyek az 1950-es évek máig nehezenértelmezhető művészetének áttekintésére vállalkoznak: a Szocreál – Festészet a Rákosi-korban, a Hétköznapi kommunizmus és a Beszédes képek szembenézésre és számvetésrekésztetnek. És ha már a múlt: a mítoszok, az emlékezés, a személyes és történeti múlthozvaló viszony dokumentumaival induló Akali című kiállítás megtekintése után a Magyar NemzetiGalériából elindulhatunk a Műcsarnokba, hogy a Na, mi van? kérdésre a válaszokat izgalmas,kortárs magyar művek adják meg.

Az összefüggések keresését folytathatjuk a Ludwig Múzeumban, ahol a gyűjtemény sajátanyagának az év végéig látogatható újjárendezett kiállításán a magyar kortárs művészet nemzetközikontextusban jelenik meg, az időszaki tárlatokon pedig két sztárművész, a brit SimonStarling és a szarajevói származású párizsi Braco Dimitrijević munkáival találkozhatunk.Dimitrijević munkásságában sajátos helyet foglal el a fotó, s ha nyári fényképezéseink közepettekicsit a műfaj történetében is el szeretnénk mélyedni, nem szabad kihagyni a MagyarFotográfusok Házát, az egykori Mai Manó-műtermet, ahol Lucien Hervé Párizsi fotográfiák és művészportrék című kiállítása a legújabb látnivaló. De ne maradjon ki a nyári múzeumlátogatásbóla Moholy-Nagy László 1916 és 1923 közötti munkáiból válogatott kiváló kiállítássem a Magyar Nemzeti Galériában, amit fotótörténeti szempontból szellemiségét tekintvea Szépművészeti Múzeum Lélek és test című tárlata folytat, ahol a műfaj legnagyobb alkotóinakAndré Kertésztől, Robert Mapplethorpe-ig – köztük természetesen Moholy-Nagynakis – felvételei láthatók.

Bellák Gábor
művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa
(A Fidelio Súgó 2008. augusztusi számának Prelűdje)