Dezső

A hét portréja: Alfred Schnittke

2008.07.28. 00:00

Programkereső

Hatvanhat filmzenéjén kívül számos színpadi zenét, kilenc szimfóniát, versenyműveket és egyéb zenekari műveket komponált, vokális, kamara- és szóló hangszeres darabot írt. Jelentős mennyiségű cikket és könyvet hagyott hátra. Alfred Schnittke tíz éve hunyt el.
1fb94da3-f291-4c47-81da-841188b6d869

Az orosz zeneszerző 1934. november 24-én született Engels-ben. Édesapja Bécsben dolgozott, így Alfred 1946-től két évig itt tanult magánúton, s ez döntő hatással volt műveire, ízlésére s karrierjének alakulására is. Szovjetunióba való visszatérésekor Schnittke beiratkozott a Moszkvai Októberi Forradalom Zeneiskola karvezetés tanszakára, emellett pedig magánúton zeneelmélet órákat vett.

1953-ban felvételt nyert a Moszkvai Konzervatóriumba, ahol Golubev és Rakov voltak a tanárai, majd elvégezte annak kiegészítő szakát is. 1962-től hangszerelést tanított ugyanitt, s ekkortól kezdett szabadúszó zeneszerzőként dolgozni. 1962-84 között hatvanhat filmhez írt kísérőzenét különböző szovjet filmtársaságoknál. Ebben az időszakban fogalmazta meg legtöbb cikkét a kortárs zenéről.

1967-ben Varsóban járt, 1977-ben a Litván Kamarazenekar billentyűseként Németországba és Ausztriába látogatott. A szovjet rezsimmel való bonyolult kapcsolata 1958-ban kezdődött Nagaszaki című oratóriumával. Tevékenységét meglehetősen jól fogadta a hatalom, megtisztelő felkéréseket kapott, de amikor megkérték, hogy alkalmazkodjon a hagyományosabb zenei nyelvhez, kiesett ebből a kegyből. A rezsim alatt a nyugati kultúrából nem csak Stravinsky, Schönberg, Berg és Webern műveit tanulmányozta, mint társai, hanem elővette Stockhausen, Nono és Ligeti műveit is. A Szovjeckaja muzika cikkei állandóan támadták, s ez csak 1985-ben, Gorbacsov irányítása alatt enyhült.

Paradox módon éppen akkor, amikor már utazhatott volna a Szovjetunió határain kívül műveinek népszerűsítése érdekében, súlyos betegség vette le lábáról. 1990-ben Hamburgba költözött, ahol zeneszerzést tanított a Hochschule für Musik und Theater-ben. 1998. augusztus 3-án halt meg Hamburgban.