Hella

Idén is Salzburgi Ünnepi Játékok

2008.07.28. 00:00

Programkereső

Szombaton vette kezdetét a Salzburgi Ünnepi Játékok, amelynek műsorában - idén először - Bartók Kékszakállújának opera-előadása is szerepel, melynek rendezője Johan Simons lesz. A fesztivál augusztus 31-ig várja a látogatókat.
71a51df8-5ef5-410c-a142-b407c889a0e1

A rendezvény műsorkínálatában operaelőadások, koncertek, és számos színházi esemény szerepel, amelyek a város szülötte, Mozart előtt tisztelegnek, és e mellett megemlékeznek a 100 éve született Herbert von Karajanról is, aki több mint 30 éven át, 1956-tól 1989-ig irányította a salzburgi fesztivált. Három koncertet is ad a Bécsi Szimfonikusok, akik sokat köszönhetnek Karajannak, és Verdi Otellójának előadását is a német karmester előtti főhajtásnak szánják a szervezők.

Jürgen Flimm, aki tavaly óta művészeti igazgatója a fesztiválnak, az idei mottónak a következő mondatot választotta: "A szerelem legyen olyan erős, mint a halál". Ehhez a jelmondathoz illik Charles Gounod Rómeó és Júliája is, amelyet még soha nem játszottak a salzburgi zeneünnepen. Az orosz-osztrák Anna Netrebko, az előző salzburgi fesztiválok legkedveltebb előadója idén távol marad, mert kisbabát vár, így kedvelt partnerének, a francia-mexikói Rolando Villazónnak a fiatal grúz Nino Machaidze lesz a színpadi párja.

Bartók Kékszakállúján kívül még egy premier lesz a fesztiválon: Dvorák Ruszalkáját először viszik színre Salzburgban. Mozart műveit két opera képviseli: a Don Giovanni és a Varázsfuvola, amelyet Claus Guth állít színpadra. A kortárs zenei sem maradhat le a palettáról, Giacinto Scelsi és Salvatore Sciarrino olasz komponista művein keresztül lesz jelen a programkínálatban.