Béla

Szobrok egymás közt

2008.08.01. 00:00

Programkereső

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) a 2009-es Haydn-év alkalmából két figurából álló szoborcsoport alkotására írt ki pályázatot tavasszal. Joseph Haydnt és a mecénást, Esterházy "Fényes" Miklóst ábrázoló szobrok felállításának oka, hogy egy Haydn-emléktáblán kívül nincs a zeneszerző és a herceg emlékét idéző köztéri mű Fertődön.
07abd31d-7c8a-49ba-a4bf-8c00f8db70c0

A pályázat leadási határideje június 30-a volt, kilenc pályamű érkezett be. Az MNG egy kiállítás keretében a közönséget is bevonja a döntésbe, hiszen szavzni lehet a legjobban sikerült pályaművekre. A kiállítás a fertődi Esterházy-kastélyban július 22. és augusztus 24. között tekinthető meg.

Haydn 1762-90-ig állt Esterházy "Fényes" Miklós szolgálatában. A zeneszerző a kastélytól nyugatra eső Muzsikaházban lakott, a herceg pedig a rezidencia és környezete kiépítésekor a leírások szerint a kastély déli homlokzatának erkélyére - amelyre a zenei eseményeknek is helyet adó díszterem nyílik - kilépve adta művének az Eszterháza nevet.

A tervek szerint a herceg messziről is felismerhető figurája a kastély hátsó homlokzatának erkélyén jelenne meg úgy, hogy vizuális kapcsolatban legyen a hátsó park homlokzat elé futó fasoros sétányról - a Muzsikaház felől érkező Haydn alakjával. Elvárás volt, hogy az életképszerű, bronz figurák portréigényűek legyenek és korhű öltözékben jelenjenek meg. A nyertes bronz szoborpárt előreláthatólag 2009 kora nyarán állítják fel, elkészítésének összköltsége meghaladja a 25 millió forintot.