Csilla, Noémi

Előadó-művészeti törvény – döntés ősszel

2008.08.03. 00:00

Programkereső

Az előadó-művészeti törvényt várhatóan októberben tárgyalja majd a Parlament, hiszen a tervezet benyújtását szeptember 21-ére, a Magyar Dráma Napjára tervezi Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Ha a törvényt elfogadja az Országgyűlés, több milliárd forintnyi többlettámogatást kaphatna a kulturális szféra.
c974a0a2-494a-4565-9fb4-c688fe659db1

Amennyiben elfogadják a javaslatot, az az Új Tudás Program költségvetéséből 3,5 milliárd forint többletfinanszírozást biztosítana a színház- és táncművészeti szférának, míg a zenekaroknak, együtteseknek, kórusoknak 1 milliárd forint jutna.

Csák Ferenc, a szaktárca államtitkára szerdai beszámolójában a kiemelt projektekről is szót ejtett: a szentendrei Skanzen 2 milliárd forint támogatást kapott új beruházásaira, a Zeneakadémia rekonstrukciójára pedig 9,8 milliárd forintban részesül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem.

A jövőbeli tervek szerint a Gödöllői Királyi Kastély az augusztusi szerződéskötést követően 1,8 milliárd forintot, Eszterháza 1,5 milliárd forintot, az edelényi kastély pedig 1,8 milliárd forintot kap. A Reneszánsz Évvel kapcsolatban Csák Ferenc elmondta, hogy az évad négymilliárd forintos költségvetéséből 2,2 milliárdot fordítottak pályázatokra. Hozzáfűzte, hogy idén a tematikus év keretében rendezik meg a Zempléni Fesztivált, a Debreceni Virágkarnevált, a pannonhalmi Arcus Temporum Fesztivált, a Zsidó Nyári Fesztivált, a Kulturális Örökség Napjait, valamint a Budapesti Őszi Fesztivált is.