Ervin

Argentin kórusé a nagydíj

2008.08.04. 00:00

Programkereső

Július 29-től augusztus 3-áig kórusok énekétől volt hangos Debrecen városa, ugyanis négy kontinens ezer énekese látogatott el a Bartók Béla XXIII. Nemzetközi Kórusversenyre és Folklórfesztiválra. A verseny nagydíját a University Choir from Mendoza of the UNCuyo nyerte el.
88bcb66c-4e38-411b-8781-fbaf1302a15c

A kórusverseny nagydíjáért hárman versenyeztek: a Bartók Béla Nőikar (HUN), a University Choir from Mendoza of the UNCuyo (ARG) és a University of the Philippines Singing Ambassadors (PHI). Karnagyaik Ordasi Péter, Silvana Vallesi és Edgardo Manguiat voltak.

A gyermekkarok kategóriájában a zsűri nem adott ki első helyezést, második lett 83,7 ponttal a Zorynka Gyermekkar (UKR), harmadik lett 77,7 ponttal a Dél-pesti-Vörösmarty-Erkel Gyerekkar (HUN), a Yoshie Junior High School Choir (JPN) pedig 39,4 ponttal zárta a versenyt.

A kamarakórusok közül szintén a University Choir from Mendoza of the UNCuyo (ARG) bizonyult a legjobbnak 92 ponttal. Második lett a University of East Chorale (PHI) 86,8 ponttal, a harmadik helyen a University of Philippines Singing Ambassadors (PHI) végzett 85 ponttal. A Rising Star of Abkhazia (GEO) 82,1 pontot ért el.

A nőikarok kategóriájában két első helyezés született: a Lady Cove Women's Choir (CAN) 88,2, a Bartók Béla Nőikar (HUN) 87,6 pontot kapott. Második díjat nem osztott ki a zsűri, a harmadik díjat pedig az Opus Femina Female Choir of Chorintos-nak ítélte oda (GRE) 79 ponttal. A Lassus Énekegyüttes (HUN) 69,9 pontot ért el.

A vegyeskarok kategóriájának győztese a University of the Philippines Singing Ambassadors (PHI) lett 90,2 ponttal, a második helyen a The Maria Choir (SWE) végzett 87,4 ponttal. Megosztott harmadik díjat kapott a Coral Brasilia (BRA) és az Erkel Ferenc Vegyeskar (HUN) 81,8 és 81,2 ponttal.

A vasárnapig tartó, 23. alkalommal rendezett fesztivál a világ egyetlen kortárszenei kórusversenye. Az ötnapos fesztiválra tizenöt országból - többek között a Fülöp-szigetekről, Latin-Amerikából, Kanadából, Kínából és Európa számos országából - összesen 24 kórus érkezett Debrecenbe, hogy megmérkőzzön egymással a legjobb kórusnak szánt díjért, amelynek elnyerése igazi kiugrási lehetőséget jelent.

Hagyománnyá vált, hogy ezen a fesztiválon mutatják be először Debrecen város felkérésére írt kórusműveket. Idén Zombola Péter, Meskó Ilona, Csíky Boldizsár és Selmeczi György ősbemutatói hangzottak el. Először kapcsolódott idén akkreditált nemzetközi karnagyi mesterkurzus az eseményhez, mellyel párhuzamosan futott a hazai kórusvezetők számára két évvel ezelőtt már sikerrel megrendezett továbbképzés is.

A Bartók-életmű szellemiségének megfelelően a folklórfesztiválon hazai és külföldi népzenészek, énekesek léptek színpadra, többek között a népzenei berkekben méltán híres Sebő Ferenc és zenekara vagy az Ukrajnából érkező, hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó Técsői Banda, valamint a most először Magyarországon bemutatkozó Turkuaz török népzenei együttes.