Béla

Csoma-legendárium – új opera a legkíváncsibb magyarról

2008.08.04. 00:00

Programkereső

Műfaji sokszínűség, eredeti és stilizált hindu dallamok, klasszikus zenei idézetek, filmek és fények – azaz a lefordíthatatlan "Opéra cinematique" hangi és képi izgalmakkal teli estét ígér.
9c58dee7-a06c-43e2-bb63-5391be792105

Szemző Tibor legújabb művének cselekménye hatalmas filmvásznon kel életre, amelyen a Csoma életéről szóló részeket a rajzfilmek ábrázolják egy erdélyi tónusú, a szöveget élőben mesélő narrátor segítségével, a nagy utazó által bejárt területeket pedig a közelmúltban a helyszínen forgatott képsorok jelenítik meg. Csoma belső hangját és a róla szóló varázslatos történeteket a vetítéssel teljes összhangban a szerző – énekesekből, hangszeresekből, mesemondóból álló – társulata szólaltatja meg. A beszéd, a szövegben lévő 14 különböző nyelv sajátos dallama járul hozzá a mű zeneiségéhez, a film hangsávja illeszkedik a vetített képekhez.

A darabot a július 17-i, nagysikerű wroclawi világpremier után október 24-én mutatják be Magyarországon, a Művészetek Palotájában, Törőcsik Mari közreműködésével.

(2008. október 24. Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) 19:30 - Szemző Tibor–Sári László: Csoma (Opéra cinématique); km.: a Szemző Cinematic Music Company; Törőcsik Mari (mesélő)