Konrád, Tivadar

Az Esztergomi-mise vatikáni változatban

2008.08.07. 00:00

Programkereső

A Budapesti Belvárosi Fő-plébániatemplom közel ezer esztendős történelme során számos kiemelkedő történelmi és zenetörténeti esemény színhelye volt. Augusztus 25-én este nyolctól ez a hagyomány folytatódik, hiszen Liszt Esztergomi-miséjének vatikáni változata először csendül fel Budapesten koncert keretében.
c720e87b-917b-40f1-a137-dda9861786a8

A templom egyik legfontosabb kulturális hagyománya Liszt Ferenchez fűződik, aki magyarországi tartózkodásai során a templom plébániájának vendége volt és e falak között vezényelt és orgonált a legtöbb alkalommal itthon. Az Esztergomi-misét az esztergomi Bazilika felszentelésekor mutatták be először 1856-ban. A nagyzenekarra írt kompozícióból a vatikáni Capella Giulia pap-karnagya készített egy kisebb apparátusra, orgonára és mélyvonós zenekarra írott változatot – ez az úgynevezett vatikáni változat – amelyet Liszt Ferenc is átnézett és jóváhagyott. Ez a verzió napjainkig csak kéziratban volt szűk körben ismeretes. A kéziratot nyomtatott kotta formában a németországi Eschweiler Liszt-társasága szponzorok segítségével sajtó alá rendezte és 2007-ben kiadta. E kiadás alapján szólal meg először hangversenyszerűen a Budapesti Belvárosi Fő-plébániatemplomban Liszt Ferenc nagyszabású műve, a Graner-messe, az Esztergomi-mise.

(2008. augusztus 25. 19:30 Belvárosi Fő-plébániatemplom (Budapest) - Hommage a Liszt Ferenc; Liszt: Esztergomi mise (vatikáni változat); km.: Palatinus Violetta (szoprán), Bakos Kornélia (alt), Molnár András (tenor), Tóth János (basszus), Ács József (orgona), Belvárosi Vonósok, Eschweileri Liszt Társaság Kórusa, Belvárosi Főplébániatemplom Énekkara, Mátyás-templom Énekkara és Esztergom Város Énekkara; vez.: Virágh András; Belvárosi Nyári Orgonaestek)