Konrád

Elkezdődött az idei Zempléni Fesztivál

2008.08.11. 00:00

Programkereső

Esős idővel dacoló művészek, reneszánsz teadélután és erősödő jazzprogramok: mindez jellemezte az idén tizenhetedik alkalommal újra elinduló Zempléni Fesztivál első napjait. A fesztivál közönsége nemcsak a sokoldalú kulturális programokba, hanem a régió legjobb boraiba is bekóstolhat.
867f14ad-74cb-40f2-bac5-e9fc2820e0e2

A fesztivál nyitókoncertjére augusztus 8-án, pénteken hagyományosan a sárospataki Rákóczi- vár udvarán került sor. Szintén a hagyománynak megfelelően magyar zeneszerzők műveiből válogattak az ezúttal osztrák és francia székhelyű előadóművészek. Bartók Táncszvitjét a velencei származású, de Ausztriában élő Roberto Paternostro vezényelte, majd szintén az ő irányítása alatt Liszt A-dúr zongoraversenyét tolmácsolta a Budafoki Dohnányi Zenekar. A szólista a marseilles-i születésű Michel Burdoncle volt. Liszt művét hősies kitartással játszották végig a művészek, hiszen a mű végére eső zavarta meg a szabadtéri pódiumot. A koncert második felét – Brahms I. szimfóniáját – még elkezdték ugyan, de a karmester gyors és határozott döntése nyomán megszakadt az előadás, miután a rossz idő végleg eluralkodott a Bodrog partján. Szerencsére a közönség nem távozott csalódottan, hiszen három pincészet – a Disznókő, a Patricius és a Dereszla – vendégelt meg mindenkit legjobb borával.

A csodálatos füzérradványi Károly-kastély a fesztivál kezdete óta kínál festői, csendes, elmélyült helyszínt az itt rendezett kamarakoncerteknek. Az idei Reneszánsz-év jegyében, 9-én, szombaton angol és olasz lantdalok csendültek fel Hegyi Barnabás kontratenor, Győri István lant- és Szászcsávási Sándor viola da gamba előadásában. A főként Dowland, Ockeghem és Des Prés műveiből összeállított, színes műsor bővelkedett a humoros és erotikus pillanatokban – Győri István, aki személyes zenekutatásainak eredményeiből állította össze repertoárját, szellemesen konferálta be az egyes tételeket, megvilágítva azok hátterét, vagy a dalszövegek tartalmát. A koncerten a közönség soraiban és a koncertet követő teázáson is részt vett Károlyi László, a kastélyt egykor birtokló Károlyi-család leszármazottja feleségével.

Szombat este Szerencsen, a Munkás Szent József katolikus templomban Puccini ritkán hallható, fiatalkori miséjét a Messa di Gloriát és Pergolesi Stabat Materét élvezhette a közönség. A Honvéd Férfikarból és az Angelica Leánykarból összeállt, grandiózus kórus teljesítményét egyedülálló produkcióként ismertette a fesztivál művészeti vezetője, Hollerung Gábor. Valóban, a fenséges hangzás méltó kulisszája volt Csereklyei Andrea, Megyesi Schwartz Lúcia, Soskó András és Kálmán Péter szólamainak – közreműködött a Budafoki Dohnányi Zenekar. Közben Sátoraljaújhelyen Tzumo Árpád kvintettje adott jazzkoncertet a Laabár Színházban. A fiatal zongoraművész a jazz legjobb amerikai iskoláiban, a bostoni Berklee-n és a kaliforniai Monk Intézetben szerezte képzettségét Herbie Hancocktól, Wayne Shortertől és Terence Blanchardtól. Tzumo vonzódik az elektronikus hangzásokhoz, ezúttal Fender zongorán játszotta végig a főleg modern sztenderdekből álló műsort. Zenekarában Bacsó Kristóf és Tűzkő Csaba szaxofonozott, Barcza Horváth József bőgőzött. A doboknál a nagykanizsai Kőfalvi Csaba mutatkozott be.

10-én vasárnap a sárospataki várudvar fesztiválkoncertjei közül a Telekom Szimfonikusoké zajlott le. Az időjárás ezúttal kedvezett a nyitott rendezvénynek, Keller András társulata pedig pontos, összehangolt, minőségi muzsikával felelt meg az elvárásoknak. Haydn Üstdob-szimfóniája finom dinamikai megoldásokkal, muzikális tolmácsolásban hangzott el, Csajkovszkij V. szimfóniáját pedig minden rendkívül sodró lendülettel, virtuóz és egyben lírai értelmezésben irányította a zenekar művészeti vezetője.

A jó idő tartósan visszatért a zempléni hegyek közé, így aligha lesz akadálya a hagyományos kiránduló koncert megrendezésének, amelynek közönségét több helyszínre busszal szállítják a szervezők. Tokajban ma délután 3 órakor a rendkívül fiatal szentpétervári zongoraművésznő, Ksenia Lubyantseva lép föl, este pedig Mácsai Pál gitárral a kézben énekli meg Villon legszebb verseit – Huzella Péterrel közösen. Kedden Lovász Irén virágénekekből font bokrétáját mutatja be. Kedd este a fesztivál egyik csúcspontjának ígérkező produkció kezdődik a diszókői traktorgarászban: a George Momboye Tánctársulat Clair de Lune című produkcióját kortárs afrikai és afro-amerikai mozdulatművészet ihlette. Ugyanekkor Tokajban a Kossuth téren a Babos Projekt Special ad koncertet.