Márk

Kórusfesztivál Nyíregyházán

2008.08.11. 00:00

Programkereső

Hetedik alkalommal rendezik meg Nyíregyházán neves hazai és külföldi kórusok részvételével a Cantemus Kórusfesztivált augusztus 15. és 21. között.

A fesztiválnak otthont adó Kodály Zoltán Általános Iskolát méltán emlegetik a kórusmuzsika fellegváraként. Olyan kórusok születtek falai között mint a Cantemus Gyermekkar, Pro Musica Leánykar, Cantemus Vegyeskar és a Banchieri Énekegyüttes.

A kórusfesztivál szervezői - mint eddig minden alkalommal -, az idén is arra törekednek, hogy a legszélesebb közönség számára tegyék elérhetővé, a legmagasabb szintű kórusmuzsikát. 17 ország, mintegy 600 énekesének hangját visszhangozzák majd Nyíregyháza és a megye számos településének hangversenytermei és templomai, valamint szabadtéri rendezvényei.

A karvezetői mesterkurzus megnyitásaként a Banchieri Énekegyüttes ad hangversenyt 2008. augusztus 15-én este nyolctól a Nyíregyházi Református templomban. A fesztivál a Nyíregyházi Cantemus Kórus ünnepi nyitó hangversenyével veszi kezdetét 2008. augusztus 16-án este nyolctól a Kodály-teremben.

A rendezvény következő napján, 2008. augusztus 17-én a vendégkórusok fesztivál hangversenyt adnak Vállaj, Nyírbátor, Tiszadada, Nyírbogát és Gávavencsellő csodaszép templomaiban. Közben a Cantemus Gyermekkar és az izraeli Emek Hefer Vegyeskar Nyíregyházán ad koncertet. 2008. augusztus 18-án este nyolc-tól a Kossuth téren színes forgatag kezdődik. Japán, német, görög, izraeli, spanyol, holland, orosz, és természetesen magyar folklór kórusmuzsikát hallhatnak az érdeklődők.

df1bc59d-3ec9-43c9-a4f2-f41fa6cda4ba

Minősítő versenyre kerül sor 2008. augusztus 19-én reggel kilenctől a Kodály Zoltán Általános Iskola Kodály-termében, ahol neves hazai és külföldi szakemberekből álló zsűri előtt versenyezhetnek a résztvevők. A kórusok arany, ezüst, illetve bronzminősítést szerezhetnek, s ebben az évben először, számos különdíj és a közönségdíj mellett, kihirdetjük a verseny Nagydíját is.

A Gálahangversenyre 2008. augusztus 20-án este héttől kerül sor a Bujtosi Szabadidő Csarnokban, ahol minden kórus saját nemzeti kóruskultúráját mutatja be rövid műsorral, majd az egyesített énekkar mintegy 1000 énekessel zárja a fesztivált.

2008. augusztus 21-én este hattól a Kodály-teremben, a Karvezetői Mesterkurzus záró hangversenyén a résztvevő karnagyok által vezényelt műveket a Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar énekli, az egész hét munkájának gyümölcseként.

A Cantemus Fesztivál az évek során már bebizonyította, hogy a kórusmuzsika szépségének élvezete nem csupán néhány száz énekes kiváltsága, hanem igényes, szórakoztató és egyben felemelő érzés, minden zenét szerető ember számára!

Az ünnepi nyitó- és a gálahangverseny kivételével, a fesztivál minden rendezvénye ingyenesen látogatható.