Csilla, Noémi

Csajkovszkij és Sørensen a bazilikában

2008.08.12. 00:00

Programkereső

A hagyományokhoz híven idén is két zeneszerző – Pjotr Iljics Csajkovszkij és Bent Sørensen – alkotásaira épül az ötödik Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál. A főleg kamarazenekari koncertek mellett színházi előadásokkal, kiállításokkal és újdonságként rövidfilm mustrával várják az érdeklődőket augusztus 22. és 24. között a Pannonhalmi Főapátság egész területén.
fea4eaf8-ad6b-48ff-b90e-de0bab9ea32d

A fesztivál szervezői minden évben egy klasszikus zeneszerző és egy vele párba állítható kortárs művész darabjait mutatják be. Ezúttal a látogatók Csajkovszkij új oldalát ismerhetik meg, hiszen – az V. szimfóniát leszámítva – a művész ritkán játszott kamaradarabjait tűzték műsorra. Az orosz zeneszerző „párja” idén a dán származású Sørensen. A mindössze 50 éves művész – aki személyesen vesz részt a felkészülésen és az előadásokon – a Pannonhalmi Művészeti Fesztivál eddigi legfiatalabb vendége. Kettejük zenéjében mindenekelőtt az a közös, hogy minden a felületen megy végbe, s ami ott nem történik meg, azt a mélység semmiféle ígérete sem pótolja.

Újdonságnak számít a pozsonyi Koncvergencie kamarazenei fesztivállal való művészeti együttműködés elindítása, amelynek köszönhetően szlovák és cseh zenészek is fellépnek Pannonhalmán. A színházi kínálatban Frenák Pál Társulatának előadása szerepel, amelyet az Arcus Temporumon láthat először a közönség. Az InTimE című produkció a 2007-es Instinct folytatásának tekinthető, ám ezúttal az emberi kapcsolatok szövevényes világába és összetettségébe nyerünk bepillantást. Az Élőkép Társulat Végtelen című performansza már színház és képzőművészet határán egyensúlyoz. Az előadást a társulat a MOME vizuális kommunikáció szakos diákjaival közösen készítette.

Az apátság időszaki kiállításának bevonásával saját tárlatot is összeállítottak a szervezők: a 13 reneszánszkori kép mellé a kortárs magyar művészek alkotásai közül olyanokat választottak, amelyek valamilyen módon reagálnak egy-egy régebbi alkotásra. A régi és új közötti viszonyt a „véletlen” szülte, a munkák közül ugyanis csak egy készült kifejezetten-e kiállítás számára. A tárlaton olyan neves kortárs művészek alkotásai lesznek láthatók, mint például Győrffy László vagy Vojnich Erzsébet.

A fesztiválon először jelenik meg a filmművészet: a szervezők az izgalmas, ám kevésbé ismert rövidfilm műfaja mellett döntöttek. A millenniumi emlékműnél négy fiatal alkotó egy-egy munkáját félnapos váltásban vetítik majd, köztük két Arany Pálmát elnyert alkotással: Mészáros Péter Eső után és Iványi Marcell Szél című kisfilmjével.