Konrád, Tivadar

Musica Hungarica - Zene Mátyás király udvarában

2008.08.13. 00:00

Programkereső

A Nyári Régizenei Fesztivál vendégeként ma a prágai Vyshrad-on, a Szent Péter-Pál Bazilikában vendégszerepel az A:N:S Kórus együttes, Bali János művészeti vezető irányításával.
ad99c429-9270-4eb8-8e09-ede957de1fac

A prágai Nyári Régizenei Fesztivál kilencedik évadja Európa kiváló előadóművészeit vonultatja fel, akik saját országuk zenei üzenetét tolmácsolják - a rendezvénysorozat a Nemzetek harmóniája címet viseli. A hangversenyek az öreg kontinens különleges zenei kapcsolatait fedik fel Prága csodálatos történelmi helyszínein.

A Magyarországot képviselő A:N:S Chorust Bali János 1993-ban alapította a XV. század nagyszabású polifon kompozíciónak előadására. 1998 óta - a korabeli gyakorlatnak megfelelően - tagjai csak férfiak. Az együttes tevékenységének fő célja a legnagyobb reneszánsz komponisták munkásságának feltárása. Az A:N:S Chorus évente csupán néhány koncertet ad, melyeket azonban a források gondos elemzése és intenzív próbafolyamat előz meg. Az együttes prágai koncertjén – ahol Johannes Tinctoris, Jacobus Barbireau a Johannes Regis reneszánsz mesterek műveit adja elő – nem csupán a gregorián kórusénekek kidolgozott polifóniájának és hazai változatainak szépségét dicsőíti, de felidézi a kor zeneszerzői Corvin Mátyás udvarához fűződő kapcsolatát is.